Wanneer kan je de hartslag van je baby horen?

Voor iedere vader en moeder is het een bijzonder, het moment waarop je de hartslag van je baby voor het eerst hoort. De een krijgt hier een blij gevoel van, de ander raakt emotioneel! Het moment waarop je de hartslag van je baby hoort voelt het pas echt, alsof er een mini-jij in je buik zit. Daarbij zorgt de hartslag van je baby er vaak voor, dat de band met je kindje nog hechter wordt in de aanloop naar de bevalling! In dit artikel lees je meer over het moment waarop je het hartje van je kind voor het eerst kan horen kloppen. 

Tip: Luister naar de harstslag van je baby met een doppler!

Termijnecho bij de verloskundige

Vaak hoor je het hart van je zoon of dochter voor het eerst kloppen tijdens de termijnecho bij een verloskundige of een echoscopist. De verloskundige maakt gebruik van een klein apparaatje, welke we de doptone noemen. Dit apparaatje zendt geluidsgolven uit, die vervolgens weerkaatst worden door de hartkleppen van je kindje. Op deze manier wordt het geluid van het kloppende hartje van je baby versterkt, waardoor je deze zal horen. Het uitzenden van geluidsgolven via een doptone is vanzelfsprekend op geen enkele wijze schadelijk voor je kind.  

Weetjes over het kloppende hart van je baby

Wist je dat je het kloppende hartje van je baby al eerder kunt zien? Vaak is het na circa 12 weken mogelijk om het kloppende hart te bekijken via een scherm. In de meeste gevallen zal dit rond de vitaliteitsecho vallen, welke door de gynaecoloog wordt uitgevoerd. Vergelijk het hartje met de ruis die je vroeg op een oude beeldbuis televisie had! 

Andere leuke weetjes over het kloppende hart van je baby:

      Het hart van een baby zal veel sneller kloppen, dan dat je eigen hart dat doet. Een baby heeft vaak een hartslag van circa 160 slagen per minuut. Bij volwassen personen ligt die hartslag vaak ver onder de 100 slagen per minuut in een rusttoestand. 

      De snelheid waarmee het hart van je baby klopt zal gedurende de zwangerschap steeds iets verder afnemen. Uiteindelijk blijft deze ergens tussen de 120 en 160 slagen per minuut steken. 

Related posts