Zonnepanelen kopen? Dit is wat je vooraf moet weten!

Zonnepanelen zijn steeds populairder. Doordat je met zonnepanelen zelf energie opwekt, hoef je minder (of zelfs geen!) energie af te nemen bij energieleveranciers. Hierdoor hoeven minder fossiele brandstoffen verwerkt te worden. Kortom: je zet een stap in een duurzame richting zodra je kiest voor zonnepanelen. Wil je zelf ook in zonnepanelen investeren? Lees dit blog goed door, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je zo’n flinke uitgave doet. 

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen kopen? Dan zal er altijd eerst naar je dak gekeken moeten worden. Factoren zoals de constructie (een rieten dak of een ‘standaard’ dak) en de hellingsgraad bepalen of jouw dak geschikt is voor een zonnepanelen installatie. Het is daarom goed om altijd eerst een dakcheck te laten doen. Specialisten bekijken dan niet alleen of jouw dak geschikt is, maar ook hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Pluspunt: Zo’n dakcheck is vaak helemaal gratis!

De terugverdientijd berekenen

De investering van een zonnepanelen installatie wil je natuurlijk graag terugverdienen. De terugverdientijd hangt af van de grootte van het bedrag dat je in zonnepanelen hebt geïnvesteerd en het vermogen van je zonnepanelen. Als je zonnepanelen wil aanschaffen, is het daarom goed om bij de winkel of webshop waar je wil bestellen te vragen wat de geschatte terugverdientijd voor jou is.

Met speciale tooling kunnen zij het aantal zonuren in jouw regio meten en zo een schatting van de terugverdientijd maken. Zo weet jij precies waar je aan toe bent! Zo kunnen zonnepanelen in Deventer meer opleveren dan zonnepanelen in Middelburg, of juist andersom.  

Heb je een vergunning nodig?

Vaak heb je geen vergunning nodig en kunnen de specialisten voor jou aan de slag om zonnepanelen op je dak te leggen. Het kan echter zo zijn dat je een vergunning nodig hebt, omdat zonnepanelen niet in het bestemmingsplan van jouw wijk passen. Of omdat je in een monumentaal pand woont. Vraag daarom altijd even na bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt.

Related posts