Hier denk je aan als startende ondernemer

Wauw, je gaat starten met een eigen bedrijf. Gefeliciteerd! Met deze tips zorg jij voor een vliegende start en weet je waar je op kunt letten. Als zzp’er heb je vaak een klein budget, maar bepaalde dingen zijn een must. Hier let je op:

Digitaal werken

Alles gebeurt digitaal, maar dat weet jij allang. Als zzp’er moet je flexibel zijn en dat geldt ook voor je werklocatie. Een laptop kopen staat dus sowieso op je starterslijstje. Want je laptop wordt echt je belangrijkste vriend als ondernemer. Denk maar aan sales, facturen versturen, presentaties geven, administratie doen, e-mails checken en nog veel meer. Kortom, een goede laptop is super belangrijk voor een goede start van jouw eigen bedrijf!

Fijne thuiswerkplek

Als nieuwe ondernemer heb je niet direct een externe werkplek of kantoor beschikbaar. Sowieso moet je nog ontdekken waar je klanten zitten en wil je natuurlijk de kosten laag houden. Dus werk je veelal vanuit huis. Een fijne werkplek is dus cruciaal. Een bureau, goede stoel en wifi is stap één. Maar een goede werkplek heeft ook rust. Dus niet tussen de rommel van de zolder of de keukentafel waar de kids net zitten te lunchen. Nee, jij wilt je kunnen focussen. Als je de ruimte hebt, maak er dan een hele kamer voor vrij. Die kamer ademt dan jouw onderneming en dat is jouw plek om voor je onderneming te vlammen. 

Een veel gehoord alternatief is dat bijvoorbeeld de bijkeuken of garage wordt omgebouwd. Je hebt dan je kantoor aan huis, beneden en je maakt een aparte entree. Het voordeel hiervan is dat je eventueel zelfs klanten bij jou thuis kunt ontvangen zonder dat het a-professioneel overkomt. Goed geregeld!

Vervoer van A naar K

Naar K? Ja, de k van klant. Want daar komt je inkomen vandaan. Zitten jouw klanten vooral in je eigen regio, dan kun je kiezen voor de fiets of een elektrische scooter. En wil je niet amateuristisch overkomen dan zet je dit toch weg onder het mom van duurzaamheid. Daar gaat iedereen mee akkoord. En als jij op de fiets komt weet de klant in ieder geval dat ze niet teveel betalen voor het onderhoud van jouw dure slee. Slim bekeken!

Heb je toch een auto nodig, kijk dan eerst of je een tijdelijke optie kunt krijgen. Je wilt misschien eerst de kat uit de boom kijken om te ervaren hoeveel je de auto nu écht nodig hebt en hoe groot je auto moet zijn. Tijdelijk je privé auto gebruiken, een goedkope occasion kopen of iets huren is daarom een goede optie. Na een half jaar weet je precies wat je nodig hebt en kun je dan een duurzamere keuze maken met het oog op de langere termijn. 

Veel succes met de opstart van jouw eigen bedrijf!

 

Related posts