Het is zover, scriptie is af en je hebt hem digitaal moeten inleveren. Nu is het vaak zo dat je de scriptie niet alleen digitaal in moet leveren maar ook als een Hardcopy. Dit wil zeggen dat je je scriptie moet printen en inbinden. Niet iedereen weet gelijk hoe dat moet en bijna niemand heeft de mogelijkheid om dit zelf te doen. Daarom de volgende 5 tips voor als het zover is om je op weg te helpen en zo een keus te maken in de copyshop. Copyshops zijn er in de vorm van fysieke winkels, ook zijn er verschillende online copyshop.
Verschillende manieren van inbinden voor je scriptie
Er zijn voor het inbinden van je scriptie een aantal verschillende mogelijkheden en ook zal je als je gaat zoeken op het internet verschillende inbind mogelijkheden vinden. Ik zal in het kort uitleggen wat de voor en nadelen zijn van de verschillende technieken.
- Metalen ringband ook wel de wire-o-binding is een stevige binding. Vaak kan je zelf de kleur kiezen van de bindrug. Het voordeel van wire-o is, omdat het stevig is, erg makkelijk bladert. Mooi is ook dat als je een bepaalde pagina moet laten zien je de volledige scriptie netjes kan openslaan.
- Plastic ringband is eigenlijk de goedkopere versie van de metalen ringband. Hij is flexibeler en kan na inbinden nog pagina’s aan worden toegevoegd. Echter heb je hier dan wel weer een speciale opener nodig om de papers toe te voegen. Plastic ringbanden zijn wel in verschillende kleuren beschikbaar. Het enige nadeel voor als je hem gebruikt voor het inbinden van je scriptie is dat het er iets goedkoper uitziet dan andere inbind mogelijkheden.
- De Fastback ook wel planax of linnen lijmrug is een techniek waarbij het papier aan elkaar gelijmd is. De uitstraling is strak en zakelijk. Echter kan het zo zijn dat na een tijdje de lijm loslaat waardoor er bladzijden uit je scriptie kunnen vallen. Het is bijvoorbeeld een goede oplossing voor het maken van een kladblok of ander schrijfgerei. Voor je scriptie zou ik toch voor een andere optie gaan.
- Softcover is nog een andere mogelijkheid voor het inbinden van je scriptie. De softcover spreekt eigenlijk wel voor zich. Je krijgt net zoals bij een boek een zachte kaft die om jouw scriptie gaat door middel van hotmeltlijm of purlijm. Purlijm heeft een sterkere binding. maar moet wel minimaal 24 uur drogen. Ben je in deze techniek geïnteresseerd? Wees er dan snel bij!
Beste manier voor het printen van je scriptie? We beantwoorden een aantal vragen.
- Hoeveel exemplaren moet ik laten printen?
Dit kan verschillen per opleiding. Meestal wil een begeleider minimaal twee exemplaren ontvangen. Uiteraard wil je een exemplaar voor jezelf hebben en als je je scriptie hebt afgerond bij een bedrijf is het ook netjes om daar even een exemplaar af te geven. Het advies zou 4 of 5 exemplaren zijn. - Moet ik mijn scriptie dubbel of enkelzijdig printen?
Er zijn per onderwijsinstelling verschillende voorschriften hiervoor. Mag je gebruik maken van dubbelzijdig printen? Hou dan rekening met de regels dat bijvoorbeeld nieuwe hoofdstukken op de rechterzijde beginnen en de titelpagina dient ook enkelzijdig te zijn. - Welke dikte kies ik voor papier?
Soms denken mensen hier totaal niet overna, wat begrijpelijk is. Echter is dit best een belangrijk punt! Voor een professionele uitstraling ga je voor papier tussen de 120 en 150 gram. Standaard printpapier is 75 gram dus daar zit wel een groot verschil in. - Moet ik mijn scriptie in kleur of zwart-wit printen?
Ik denk dat dit wel voor zichzelf spreekt. Wij adviseren om je scriptie in kleur te printen. Echter kan het altijd zijn dat hierdoor het printen wel erg duur gaat worden. Kijk dan of je een selectie kan maken van wat je in kleur zou willen zien en wat niet.
Wat is de prijs voor het afdrukken en inbinden van een scriptie?
Het printen en inbinden van een scriptie hoeft niet duur te zijn. De prijs kan nog wel verschillen per copyshop. Gemiddeld ligt de prijs rond de 12 euro per exemplaar voor het inbinden en printen van je scriptie.