Huis verbouwen: ideeën en inspiratie

Plannen voor een aanbouw, uitbouw of voor een complete renovatie? Een huis verbouwen is letterlijk een hele klus. Hoe creëer je meer woonruimte? Wat zijn de gemiddelde kosten? En wat komt er verder allemaal kijken bij een verbouwing? Tips, inspiratie en een handige checklist!

Van eenvoudige verbouwing tot een grootschalige renovatie van het huis, verbouwen is een ruim begrip. Het doel is vaak: meer woonruimte. In veel gevallen betekent dit ook een waardevermeerdering van het huis, maar niet elke verbouwing levert geld op, het oog wil soms nou eenmaal ook wat! Met een verbouwing maak je van je woning een droomwoning.

Verbouwen voor meer woonruimte

Om te beginnen zijn er diverse opties waarmee je meer woonruimte of ‘een mooier huis’ creëert. Met een uitbouw, een serre, een erker of een terrasoverkapping bijvoorbeeld. We hebben de populairste opties op een rijtje gezet:

Serre

Een tweede zitkamer creëren? De tuin bij het huis betrekken? Meer lichtinval? Dan kan een serre uitkomst bieden. Er zijn verschillende soorten: open serres, dichte serres, van hout, aluminium, prefab of compleet maatwerk. 

Uitbouw

Met een uitbouw van de woonkamer of keuken creëer je meer leefruimte. En meer vierkante meters betekent ook automatisch: een hogere woningwaarde.

Terrasoverkapping

Optimaal genieten van de tuin? Met een terrasoverkapping kun je het hele jaar door buiten zitten. Nou ja buiten, het buitenleven komt in feite naar binnen. Bij een overkapping moet je denken aan open terrasoverkappingen, afgesloten veranda’s en doorzichtige overkappingen: van hout, kunststof of aluminium. 

Dakkapel

Een dakkapel is een relatief goedkope oplossing voor wie meer woonruimte wil. Hij wordt op het dak geplaatst en levert op die manier vaak een complete extra zolderkamer op. In de meeste gevallen wordt een dakkapel binnen 1 dag geplaatst. Dit komt omdat ze prefab worden gebouwd en bij jou thuis alleen nog gemonteerd hoeven te worden.

Checklist

Voordat je enthousiast begint te slopen voor de verbouwing, is het goed om eerst alles al in kaart te hebben. Een overview van het kostenplaatje en van de werkzaamheden die gaan komen. Alleen op die manier houd je het overzicht en voorkom je dat je ver boven het budget eindigt. Heb je hier al aan gedacht…

Vergunning

Voor sommige verbouwingen is een vergunning nodig. Via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket kun je checken of dit in jouw geval geldt.

Subsidie

Net als een vergunning, zijn voor sommige verbouwingen ook mogelijkheden wat betreft subsidie. Zo stimuleren veel gemeenten bijvoorbeeld duurzaam bouwen en is op dat gebied subsidie aan te vragen. Dit verschilt per gemeente.

Offertes

Ga je zelf verbouwen of huur je (ook) professionals in? Zorg er in het laatste geval voor dat je niet over één nacht ijs gaat. Vraag verschillende bouwbedrijven om een offerte en vergelijk deze op prijs en kwaliteit, voordat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Heldere afspraken

Schakel je een bouwbedrijf in? Maak dan duidelijk afspraken voordat de bouw start. Spreek bijvoorbeeld een deadline af en zorg er ook voor dat er geen onduidelijkheid is over de prijs. Zet nooit zomaar je handtekening.

Related posts