Verbeter je woonervaring met goede isolatie

Je woonervaring valt of staat met de mate van isolatie in je huis. Dat heeft ermee te maken dat de mate van isolatie een hoop vervelende situaties kan veroorzaken én kan voorkomen. Je denkt bij het reguleren van de temperatuur in huis waarschijnlijk eerder aan de verwarming, maar je kunt de verwarming nog zo hoog zetten en toch weinig warmte ervaring. Dat resulteert ook nog eens in een hoge energierekening en komt door isolatie. Ook het geluid van je buren en vochtproblemen hangen samen met isolatie. In dit artikel geven we tips bij het isoleren van je huis en zo je woonervaring te verbeteren.

Soorten isolatie

Misschien handig om meteen te beginnen met de verschillende mogelijkheden van isolatie. Je kunt muren, daken, gevels en vloeren isoleren en zelfs daaronder vallen nog weer subcategorieën. Zo kun je kiezen voor binnenmuur isolatie, buitenmuur isolatie, het isoleren van platte of schuine daken en verschillende soorten gevelisolatie en vloerisolatie. Wat al deze soorten van isolatie gemeen hebben, is dat deze ervoor zorgen dat de temperatuur in huis aangenaam zal blijven en dat vochtproblemen, tochtproblemen en geluidsoverlast niet meer aan de orde is. Gevelisolatie en dakisolatie zijn populair onder mensen die vooral warmteverlies tegen willen gaan en in de zomer koel willen slapen. Muurisolatie en vloerisolatie zijn dan weer populair onder mensen die geluidsoverlast willen tegengaan. In principe is dat natuurlijk ook al het geval met andere soorten isolatie. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, maar gelukkig kun je altijd bij de specialist terecht voor advies op maat.

Isolatiematerialen

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn om isolatie toe te passen, zijn er ook veel verschillende isolatiematerialen die hiervoor geschikt zijn. De materialen hebben eigenschappen die dus passen bij bepaalde ruimtes. Zo is er vochtbestendig isolatiemateriaal voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de kelder. Voorbeelden daarvan zijn steenwol, glaswol en XPS. Maar ook voor vloerisolatie is er speciaal isolatiemateriaal. Voor goede geluidisolatie en voldoende druksterkte kun je bij het toepassen van vloerisolatie kiezen voor stevige isolatiematerialen zoals PIR. Voor ruimtes die veel warmte moeten vasthouden in de winter en een koele temperatuur moeten hebben in de zomer, is er isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Muurisolatie en dakisolatie kan daarom het beste gedaan worden met isolatiematerialen met een hoge isolatiewaarde. Voorbeelden van dit soort isolatiemateriaal zijn PIR en steenwol. Isolatiematerialen verschillen in isolatiewaarde, gewicht, verwerkbaarheid, vochtbestendigheid, geluidswering, brandklasse en natuurlijk prijs. Bekijk daarom goed welk isolatiemateriaal bij een ruimte past voor een zo goed mogelijke isolatie van je woning. Als je zeker wilt zijn van je zaak kun je altijd advies vragen aan de specialist. Zo verbetert je woonervaring en kun je nog lang genieten van een goed geïsoleerd huis.

Related posts