Brandveiliger wonen is geen hogere wiskunde

Met de vele rapportages in de media over branden in bedrijfspanden, veestallen en particuliere woningen beginnen steeds meer mensen zich bewust te worden omtrent brandveiligheid. Je moet er niet aan denken betrokken te raken bij een grootschalige brand zoals gebeurde in de UK met de Grenfell Tower. Hoewel Nederland beschouwd kan worden als een van de landen die vooroplopen wanneer het aankomt op brandveiligheid, kan het altijd beter. Een woning helemaal brandproof maken kan helaas niet. Maar er zijn wel een aantal dingen die we nog te vaak mis zien gaan bij Nederlandse huishoudens, die beter kunnen, en waardoor het risico op brand nog veel lager kan. Een aantal van die aandachtspunten beschrijven we in dit artikel.

Onderwijs

Het begint allemaal bij beter bewust worden over wat zijn de meest brandgevoelige plekken van een woning, welke preventieve maatregelen kunnen getroffen worden, verkeren de blusmiddelen nog wel in goede staat. Het begint dus allemaal bij kennis. En zoals je weet, wij mensen vergeten dingen over tijd. Wie herinnert zich nog wat zij geleerd hebben in de lessen Frans op de middelbare school? Niet veel. Het is dus zaak om van tijd tot tijd onderwijs te volgen omtrent brandveiligheid. Dit kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door ieder jaar een cursus bij te wonen. Maar ook vanuit huis kan men op het internet veel nuttige artikelen vinden kosteloos en vrijblijvend. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld de website van Royal Safety. Om de zoveel tijd verschijnen weer nieuwe artikelen op dit soort websites waar je je voordeel mee kunt doen.

Must haves

Er zijn een aantal must haves op brandveiligheid vlak. Zo doe je er goed aan een NEN 2555 rookmelder in huis te halen indien je die nog niet hebt hangen. Dit is een rookmelder die zich onderscheidt van andere rookmelders in de zin dat deze twee energie voorzieningen kent, doorgaans netstroom en een batterij, en rookmelders die voldoen aan de NEN normering detecteren brand d.m.v. het zogenaamde optische meet principe. Wat dit allemaal betekent zullen we je niet mee vervelen, maar neem van ons aan dat dit soort rookmelders een stuk betrouwbaarder zijn. Het laatste wat je wilt namelijk is dat huisgenoten de rookmelder uitzetten vanwege te vaak vals alarm.

Een andere must have is natuurlijk een brandblusser. Het hebben van een blusmiddel is echter niet genoeg. Deze moet ook in goede staat verkeren. Waar het bij veel huishoudens inschiet is het geregeld controleren van de brandblusser. Het is namelijk zo dat voor particulieren het niet verplicht is om deze te keuren. In het bedrijfsleven, bijv. voor restaurants is hier wel strenge wetgeving voor. Het ontbreken van wetgeving voor particulieren is in dit opzicht niet handig. Deskundige brandveiligheid diensten, omvatten een controle van de aanwezige brandblussers. Dit kun je in principe zelf doen, maar indien je hier onzeker over bent is het beter om het uit te besteden aan een professional. Deze zal ook snel indien aanwezig andere gebreken waarnemen in de woning, en je hierin kunnen adviseren.

Related posts