Het creëren van een gezonde werkomgeving, 3 tips

Werken, de ene vindt het heerlijk en de ander kan niet wachten om ‘s avonds weer naar huis te gaan. Hoewel dit verschil natuurlijk ook aan persoonlijke werkethiek kan liggen, speelt de werkomgeving ook zeker een grote rol. Iemand die het naar zijn zin heeft op werk is eerder geneigd meer moeite te doen tijdens het werk en vertoond meer loyaliteit richting het bedrijf of de werkgever. Of dit nu komt door het werk wat iemand erg bevalt of de collegiale werksfeer onderling, beide vallen onder werkomgeving. Het is dan ook belangrijk om een goede en tevens gezonde werkomgeving te creëren. In dit blog lees je 3 tips over hoe je een gezonde werkomgeving kunt creëren in jouw bedrijf.

Geen 9 tot 5 mentaliteit

Hoewel dit vroeger heel gangbaar was, is de 9 tot 5 mentaliteit de laatste jaren zijn populariteit verloren. Mensen waarderen het enorm als zij hun eigen tijd in kunnen delen en dan ook niet vastzitten aan vaste patronen in de werkomgeving. ‘s Ochtends een keer beginnen om half 10 en de gemiste uurtjes in de avond inhalen omdat je dan toch productiever bent, dat is een typisch voorbeeld van de verwerping van de 9 tot 5 mentaliteit. Flexibiliteit staat dan ook bij veel bedrijven hoog op de agenda en wordt sterk gewaardeerd door werknemers. Deze flexibiliteit zal tevens het ziekteverzuim verlagen omdat mensen de regie in handen hebben en daardoor lekkerder in hun vel zitten. Dit resulteert in minder ziekmeldingen en bevordert de gezonde werkomgeving.

Communication is key

Het is een veel voorkomende zin die iedereen wel eens heeft gehoord: “Communication is key”. Communicatie is namelijk de basis van alles. Gezellig bijkletsen met je collega na de vakantie? Communicatie. Even iets kortsluiten met je baas? Communicatie. Vallen de resultaten tegen en moet je dit recht zetten? Communicatie. In welke situatie je je dan ook bevindt, met open communicatie kom je het verst. Soms gaan we er te veel vanuit dat mensen wel snappen wat we bedoelen, maar niets is minder waar. Een extra toelichting kan juist bijdragen aan hoe de boodschap wordt ontvangen en hierna wordt opgepakt door de andere partij. Open communicatie is dus onmisbaar als je werkt aan een gezonde werkomgeving. 

De kantoorruimte

Hoewel bovenstaande twee punten niet tastbaar zijn, moeten we ook zeker rekening houden met wat wél tastbaar is. Namelijk de kantoorruimte. Een kantoor draagt bij aan een gezonde werkomgeving wanneer deze matched met het bedrijf en zijn werknemers. De ene waardeert een leeg kantoor omdat dit bijdraagt aan het gedachteproces tijdens werk, terwijl de ander meer baat heeft bij een vol kantoor waar in elke hoek wel iets staat of ligt. Zolang het kantoor, de opstelling van de werkplekken, open of dichte deuren en de overige invulling maar past bij het werk wat verricht wordt. Zo hoeft ook niet elke ruimte dezelfde ambiance te hebben. Een vergaderzaal heeft al voldoende aan een lange tafel met stoelen. Terwijl een lunchruimte wat speelser ingericht mag zijn. Kijk dus goed naar het doel van de ruimte en pas hier de inrichting op aan.

Related posts