Tips om alle seizoenen van je tuin te genieten

Op zonnige dagen heerlijk buiten ontbijten, in de lente het perkje aanleggen of de geur van vers gemaaid gras. We zijn allemaal blij met ons tuintje aan huis. Een heerlijk stukje groen waar iedereen op zijn eigen manier van geniet. Met deze tips profiteer jij optimaal van je tuin, het hele jaar door.

Kies voor wintergroen

Als de blaadjes weer van de bomen vallen en de herfst is ingezet kan de tuin en straat ineens snel kaal worden. Door te kiezen voor wintergroen houden jouw planten ook ‘s winters hun blad. Een goede keuze zijn bijvoorbeeld coniferen of een buxushaag. Zorg wel dat je ongedierte voorkomt. De buxusmot bestrijden voorkomt een kale of zelfs dode haag in de zomer. 

‘s Winters groeien wintergroene planten nauwelijks of niet, maar het is wel fijn dat je niet tegen alleen maar kale takken aan staat te kijken. Dat maakt toch net even dat verschil. Je zal vanzelf zien dat deze planten in het voorjaar weer in de groeifase komen. Nieuw blad kleurt meestal eerst lichtgroen en wordt later donkerder.

Kies voor winterhard

Dit ligt een klein beetje in het verlengde van de vorige tip, maar veel perkbloemen zijn in Nederland éénjarig. Door de vrieskou vriezen zulke plantjes kapot en gaan ze dood. Er blijft slechts een dorre takkenbos over. Soms heb je geluk als het een milde winter is, waarbij de temperatuur amper onder nul komt. 

Maar als je voor winterharde planten kiest profiteer je hier al bij de eerste lentezon van. De winterharde planten of planten die elk jaar seizoensplanten (zoals veel bollen), bloeien elk jaar opnieuw op. Het komt dan altijd als een verrassing. Ineens zijn ze er zonder dat je er wat voor gedaan hebt. Heerlijk!

Kies verschillende bloeiperiodes

Ga je een perkje aanleggen, kies dan voor planten die elkaar opvolgen qua bloeiperiode. Het is natuurlijk fantastisch als in april en mei alles in bloei staat. Maar als er vervolgens van juni t/m oktober niks meer te zien is, is dat zonde. Door bloeiende planten op elkaar af te stemmen heb jij het hele seizoen plezier van je tuin. Letterlijk van maart t/m oktober.

De winter overbrug je vervolgens met die wintergroene en winterharde planten. Bij alle planten die je koopt zit er altijd een kaartje met informatie bijgevoegd. Hierop staat onder aan de beste tijd om te planten. Dit wordt meestal aangegeven met een plaatje van een schepje. Ook staat de bloeiperiode aangegeven, te herkennen aan het plaatje van de bloem.

 

Related posts