Betaal jij te veel voor je printjes? 

Waarschijnlijk heb je in je huis wel ergens een printer staan. Niet? Dan ben je in de minderheid want uit onderzoek blijkt dat twee op de drie huishoudens een printer in huis heeft staan. Veel van deze huishoudens betalen ook nog eens te veel. Wij blijven toch Nederlanders en die betalen liever niet te veel toch? Daarom geven we je in dit artikel enkele handige tips om te besparen op je printkosten. Met de ene tip kun je meer besparen, dan de andere, maar pas je ze gezamenlijk toe, dan kun je nog wel eens heel wat geld besparen. 

Print jij al met huismerk inkt? 

De belangrijkste tip is misschien wel om met huismerk of kloon inkt te printen. Dit is allebei hetzelfde, maar er worden verschillende definities voor gebruikt. Wij gebruiken in dit artikel de definitie huismerk inkt of cartridges. 

Maar wat is dat nou precies en waarom is huismerk inkt goedkoper?

Huismerk inkt is inkt die niet afkomstig is van een printerfabrikant, maar van een onafhankelijke partij. De inkt is wel compatible met een bepaald merk en type printer. 

Huismerk inkt is goedkoper omdat de fabrikanten van huismerk inkt niet hoeven te verdienen op de printers. Zij verkopen deze immers niet. Printerfabrikanten moeten dit wel. Hun verdienmodel is afhankelijk van de cartridges en toners. De printers verkopen ze namelijk heel erg goedkoop. Daar verdienen ze bijna niets op. De cartridges en / of toners die in deze printers gaan, moeten uiteindelijk zorgen dat er winst wordt gemaakt.

Voor de consument is het dus veel interessanter om huismerk inkt te kopen. 

Pas je lettertype aan

We geven straks nog een aantal standaard tips waar je vast al wel eens van gehoord hebt, maar je wist wellicht nog niet dat ook het lettertype van je tekstverwerker invloed heeft op je inktverbruik. Maar dat is dus wel zo! Sommige lettertypes kosten meer inkt dan anderen. Ecofont is een lettertype dat speciaal gemaakt is om inkt te besparen. Je moet hier een licentie voor aanschaffen, maar zij beweren dat je met hun lettertype wel tot 50% op je inkt kunt besparen. Niet iedereen wil natuurlijk zo’n licentie aanschaffen, dus voor die mensen raden wij Garamond aan. Dat lettertype heeft iedereen bijna wel op zijn of haar PC staan en het schijnt dat dit lettertype ook niet heel veel inkt kost. 

Standaard bespaar tips 

We sluiten dit artikel af met een aantal standaard tips die iedereen waarschijnlijk wel kent, maar die zeker niet onbelangrijk zijn:

  • Print zwart-wit;
  • Print dubbelzijdig;
  • Stel de kwaliteit van je printje naar beneden;
  • Print geen onnodige dingen.

Related posts