Welk materiaal kozijnen kies je?

Bij de aanschaf van nieuwe kozijnen kom je er al snel achter dat de keuze groot is, en dat zomaar kozijnen bestellen op internet nog niet zo makkelijk is. Het is zaak om je goed in te lezen in de verschillende materialen kozijnen, en het materiaal te kiezen dat het beste bij jouw huis en jouw behoeftes past. Weten welke materialen kozijnen het vaakste worden grbuikt? Dat zijn houten kozijnen, stalen kozijnen, aluminium kozijnen en kunststof kozijnen. Lees verder om de voor- en nadelen van iedere soort te ontdekken.

De voor- en nadelen van houten kozijnen

Veel mensen kiezen voor houten kozijnen, omdat deze een erg klassieke uitstraling hebben. Hier staat echter wel een heleboel onderhoud tegenover: kozijnen van hout moeten regelmatig geschuurd en geverfd worden, en de kans bestaat zelfs dat het hout gaat rotten. Dit kan makkelijk verholpen worden, maar kost wel geld en tijd.

De voor- en nadelen van stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn veel onderhoudsvriendelijker, en hebben hooguit af en toe een poetsbeurt nodig. Wel zijn stalen kozijnen een stuk duurder dan bijvoorbeeld houten, waardoor het niet voor ieder huis een realistische optie is. Daarbij moeten stalen kozijnen goed geïsoleerd worden om het ‘s winters niet te koud te hebben, wat niet standaard bij de prijs inbegrepen zit.

De voor- en nadelen van aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen hebben net als stalen kozijnen weinig onderhoud nodig, maar ze zijn daarentegen een stuk goedkoper. Dit materiaal gaat jaren lang mee. Mensen die regelmatig van smaak wisselen zijn echter niet gebaat bij aluminium, want in tegenstelling tot houten kozijnen kunnen aluminium kozijnen niet geverfd worden.

De voor- en nadelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn verreweg het populairst. Dit komt door de combinatie van kenmerken: kunststof kozijnen zijn relatief goedkoop, gaan lang mee en zijn onderhoudsvriendelijk. Daarnaast is het uiterlijk van kunststof makkelijk aan te passen. Om kunststof kozijnen te maken worden verschillende kunststof profielen gebruikt.

Related posts