Huis bouwen, helemaal zelf doen of hulp vragen?

Is ook jullie grootste wens om eenmaal in het leven geheel zelf een huis te bouwen? Een droomhuis, dat precies zo gebouwd is zoals jullie willen en aan al jullie wensen voldoet? Een eigen huis bouwen is voor velen een grote droom maar je moet hier absoluut niet te licht over denken. Uiteraard is het fantastisch als je alles aan je nieuwe woning zelf mag bedenken en beslissen, maar daar komt ook wel wat vakkennis bij kijken. Gaan jullie voordat jullie willen starten met het bouwen alles leren over bouwtechniek, materialen, PV panelen en bijvoorbeeld warmtepompen en dergelijke? In de realiteit is dat gewoonweg niet mogelijk. Een beetje hulp bij een huis bouwen is echt wel nodig, helemaal zelf lukt het niemand.

Zelf een huis bouwen met de nodige vakkennis

Om teleurstelling te voorkomen is het advies om eerst na te gaan wat jullie nu echt willen en op welke punten jullie wel wat vakkennis van een externe partij kunnen gebruiken. In dit artikel geven we een globaal overzicht van diverse stappen die je kunt nemen bij het ontwerpen en het bouwen van jullie droom woning. Op deze manier kun je zelf een huis bouwen met behulp van de juiste vakmensen.

Je start met de ondergrond

Voordat je een huis kan gaan bouwen moet je natuurlijk eerst de grond zien te regelen met de daarbij behorende vergunningen. Zomaar lukraak een stuk grond kopen is niet verstandig. Denk goed na hoe ver de grond die jullie voor ogen hebben afligt van bijvoorbeeld jullie werk, familie en voorzieningen in de omgeving. Daarbij is het niet onbelangrijk dat de grond voorzien is of kan worden van een bouwvergunning voor een woonhuis. Zoek eventueel hulp bij het opzetten van een bestemmingsplan, een eventueel beeldkwaliteitsplan en het regelen van de nodige bouwvergunning.

Waar begin je als je zelf een huis wilt bouwen?

Als de grond, het bestemmingsplan en de vergunningen geregeld zijn, kun je echt beginnen, maar waar? Op papier natuurlijk! Maak samen eens een schets, hoe gaat jullie woning er globaal uitzien, hoeveel slaapkamers, waar komt de keuken en de voordeur enzovoorts. Ga daarna met jullie eigen schets naar een architect. Een architect heeft vaak een eigen stijl of voorkeur voor een bepaalde bouwstijl. Kijk dus voordat je een afspraak maakt naar andere bouwprojecten die deze architect heeft ontwikkeld en bepaal of dit de stijl is die jullie mooi vinden.

Iedere fase heeft een deadline

Een geheel huis bouwen is niet zomaar even een klusje. Daar komt enorm veel bij kijken. Daarom wordt zo’n groot project vaak in fases ingedeeld met ieder een eigen deadline. Veel werkzaamheden volgen elkaar namelijk op, als deze niet in de juiste volgorde gezet zijn dan komt er enorm veel extra werk en extra kosten bij. Denk hierbij aan een simpel bijvoorbeeld als de leidingen, die dienen eerst gelegd te worden nog voordat de muur afgesmeerd is. Een bouwplanning is als het ware een complexe puzzel waarin alles precies samenvalt. Als de ene deadline uitloopt dan kan de volgende fase niet beginnen. Vraag eventueel een vakspecialist om te helpen bij het maken van een goed bouwplan.

Een huis zelf bouwen met behulp van een specialist

Een eigen huis bouwen neemt al snel zo’n 1,5 jaar tijd in beslag. Dit is een periode waarin jij veelvuldig te maken krijgt met regels, planningen, architecten, aannemers en werklui. Elke woningbouw kent tegenslagen, lukt het jou om deze tegenslagen snel op te lossen zodat iedereen weer verder kan? Wellicht is het verstandig om bij het hele proces één specialist te betrekken die samen met jou de gehele procedure meedraait en ondersteund waar nodig. Een partner die met je meedenkt, een pragmatische uitvoerder.

Ben jij op zoek naar iemand die jullie kan ondersteunen bij het bouwen van jullie eigen huis? Buitenhuis Villabouw staat voor jullie klaar!

Related posts