Bezwaar WOZ waarde maken? Welke reden heb jij hiervoor?

Als huiseigenaar ontvang je ieder jaar weer de WOZ waardebepaling van je woning. Deze waarde van onroerende zaken wordt gebruikt om een aantal belastingen mee te bepalen zoals de onroerende-zaakbelasting (OZB), de waterschapbelasting, vermogensbelasting, roerenderuimtebelasting en inkomstenbelasting. Een te hoge WOZ waarde bepaling zorgt ervoor dat je jaarlijks vele euro’s teveel belasting betaald. Bezwaar WOZ waarde maken kost misschien wat moeite maar kan ook enorm lonend zijn.

Hoe de WOZ waarde van je woning wordt bepaald

De taxateurs van de gemeente waar jouw koopwoning staat bepalen de hoogte van je WOZ waarde. Voor deze bepaling gebruiken ze computermodellen. Ook controleren ze regelmatig aan de hand van luchtfoto’s en aanvragen van vergunningen of de ingevoerde kenmerken van je woning nog wel kloppen. De hoogte van de WOZ waarde wordt uiteindelijk bepaald door het bouwjaar of het renovatiejaar van je woning, de m2 grond en de inhoud van de woning. Ondanks het onderzoek en de controles blijft het daadwerkelijk goed schatten van de WOZ waarde van de woning een moeilijke klus.

Wanneer mag je bezwaar WOZ waarde maken?

Je mag altijd bezwaar WOZ waarde maken als je eigenaar bent van een koopwoning. Bij de WOZ beschikking kun je lezen hoe dit moet. Je bezwaar moet echter wel binnen zes weken na datum van de WOZ beschikking binnen zijn. Na deze termijn is geen bezwaar meer mogelijk en staat de WOZ waarde voor dit jaar vast. Je kunt het bezwaar maken ook uitbesteden aan instanties die dit vaak kosteloos voor je regelen.

Welke reden moet je hebben om bezwaar te maken op je WOZ waarde?

Er zijn talloze redenen te bedenken waarmee je bezwaar op je WOZ waarde kunt maken. Als je een instantie inschakelt om het WOZ bezwaar voor je te doen, dan zal er samen met jou gekeken worden welke redenen het meest passend zijn. Enkele redenen kunnen zijn:

  • Mijn woning heeft asbesthoudende dakbedekking
  • De kozijnen van mijn woning zijn rot
  • Mijn buren zorgen voor stelselmatig overlast
  • Mijn woning ligt aan een drukke straat
  • Veel winkels in mijn wijk zijn gesloten
  • Mijn woning heeft een hoog energielabel
  • Er is een parkeerprobleem in mijn straat
  • Mijn uitzicht wordt belemmerd door een nieuwbouwproject

WOZ waarde bezwaar maken

Een te hoge WOZ-waarde kost huiseigenaren al snel een bedrag tussen € 63,- en € 2.538,- per jaar. Over de looptijd van je hypotheek, meestal zo’n 30 jaar, betaal je dus maar liefst tot € 76.140,- te veel belasting! Het bezwaar WOZ waarde maken loont dus de moeite en is overigens voor particuliere woningbezitters nog geheel gratis ook. Zelfs als je het bezwaarschrift laat schrijven door een gespecialiseerde instantie is het gratis. Als het bezwaar gegrond is betaalt de gemeente waar je woning staat namelijk de kosten van het bezwaar maken op grond van het wettelijk stelsel. Indien het bezwaarschrift door de gemeente wordt afgewezen betaald de instantie die je hebt ingeschakeld de kosten die zijn gemaakt voor het WOZ waarde bezwaar maken.

Wil jij hulp bij het bezwaar WOZ waarde maken? Vraag dan de bezwaarmaker om hulp!

Related posts