Gehoorschade, wat is het en wat kun je er aan doen?

De wereld wordt een stuk mooier als je alles goed kunt horen. Het zijn de kleine geluidjes zoals het zachtjes ritselen van de blaadjes of het gefluit van de vogeltjes die het leven een stuk gezelliger maken. Helaas zijn er vandaag de dag een hoop mensen die met gehoorschade rondlopen en we zien dan ook dat gehoorschade steeds vaker voorkomt bij jongeren. Dat komt voornamelijk doordat zij luisteren naar veel te harde muziek in de club, op een festival, maar ook door het geluid via oordopjes. Voorkomen is beter dan genezen, want genezen zal het namelijk nooit. We leggen je graag uit wat gehoorschade nou precies is en wat je eraan kunt doen om het te voorkomen, want als je eenmaal gehoorschade hebt opgelopen is dit blijvend. 

Wat is gehoorschade?

In het oor zitten trilhaartjes die ervoor zorgen dat je hersenen geluid kunnen waarnemen. Wanneer je te lang naar harde muziek of ander lawaai luistert, kunnen deze trilharen beschadigd raken. Ze raken als het ware overbelast door de geluidsgolven en hierdoor gaan de haren kapot. Gehoorschade wordt meestal veroorzaakt door een te lange blootstelling aan hard geluid (muziek, lawaai, maar je kunt hier bij bepaalde beroepen ook mee te maken krijgen zoals in de bouwvak bijvoorbeeld). Daarnaast kan gehoorschade ook ontstaan door bepaalde ziekten. Vaak denkt men bij gehoorschade aan minder goed of slecht horen, maar de bekende piep in je oor is ook een teken van gehoorschade. Gelukkig kun je bij gehoorschade het gehoor iets verbeteren met een hoortoestel apparaat, maar dan zul je wel constant hoorbatterijen moeten aanschaffen, want zonder batterijen zal het hoortoestel apparaat niet werken. Bovendien is het mogelijk om in sommige gevallen gehoorschade te voorkomen, hoe? Dat leggen we je graag uit.

Gehoorschade voorkomen is beter dan genezen, want genezen zal het niet

1 op de 4 jongeren heeft gehoorschade en in veel van deze gevallen had de gehoorschade voorkomen kunnen worden. Dat komt omdat men vaak niet weet hoe gehoorschade ontstaat. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk wat de grootste veroorzakers zijn. Het is daarom verstandig om je erin te verdiepen, zodat je jezelf hierop kunt voorbereiden. Let daarom goed op de volgende punten:

  1. Zet de volumeknop niet te hard en al helemaal niet wanneer je via oordopjes naar muziek luistert.
  2. Draag altijd gehoorbescherming wanneer je naar een festival of discotheek gaat.
  3. Maak je oren nooit schoon met oorstaafjes, maar laat je oren uitspuiten bij een huisarts.
  4. Let op met roken, want op den duur kan het gehoor minder worden door een gestremde bloedtoevoer.   

Related posts