Veilig vracht transporteren met spanbanden

De spanband

Als je spullen gaat vervoeren, ongeacht of je dit met een aanhanger, dakdragers, vrachtwagen of iets anders vervoert, is het belangrijk om je lading veilig vast te zetten.

Spanbanden zijn ideaal om ladingen vast te zetten of samen te binden. Je spant het bandweefsel van de spanband op en daarmee zet je de lading vast. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende soorten spanbanden en andere attributen om ladingen mee te zekeren.

Verschillende soorten spanbanden

Er zijn veel verschillende manieren van transport en daarom zijn er verschillende soorten spanbanden vereist. Gelukkig zijn de spanbanden er ook in allerlei soorten:

Spanband met gesp

Deze spanband is eenvoudig te gebruiken. Je trekt de band makkelijk strak met behulp van de gesp. Deze zijn niet geschikt om extreem zware materialen vast te zetten.

Spanband met ratel

In tegenstelling tot de spanband met gesp, is de spanband met ratel wel geschikt voor het zwaardere werk. De spanband heeft een los onderdeel met een ratel en haak. Met gebruik van de ratel wordt makkelijk kracht gezet op de lading die vast moet staan. 

1-delige spanband

Een ratel en stuk band aan elkaar vast, daar bestaat de 1-delige spanband uit. De lengte van de band staat niet vast en is dus variërend.

2-delige spanband

De naam zegt het al, deze spanband bestaat uit twee delen. De twee delen zijn de ratel met band en de haak. Deze spanband wordt gebruikt bij het zware werk en is in verschillende maten verkrijgbaar.

Waar moet je rekening mee houden bij ladingen zekeren

Als je op de weg rijdt, krijg je te maken met de zogeheten ‘massatraagheidskrachten’. Dit vindt plaats wanneer je (hard) remt, optrekt en bochten neemt. Ladingen mogen niet verschuiven, dit is gevaarlijk voor de goederen en voor het verkeer. Het verschuiven van ladingen voorkom je als de massatraagheidskracht gecompenseerd wordt door wrijvings- en zekeringskracht. Daarnaast is het van belang om de volgende simpele adviezen aan te houden:

  • Vervoer geen te zware lading
  • Dek de lading volledig af
  • Laat de lading niet uitsteken
  • Zeker de lading volledig

Andere opties om ladingen te zekeren

Er wordt veel gebruikgemaakt van spanbanden om ladingen te zekeren. Daarnaast zijn er nog meer soorten materiaal waarmee ladingen gezekerd worden. Een aantal van deze materialen worden hieronder kort besproken:

Bindrails

Bindrails worden ook wel vastzetrails genoemd. Je bevestigt de bindrails aan de wand, vloer of dak van je transportvoertuig en dat zijn je bevestigingspunten. Aan deze bevestigingspunten maak je ladingstangen vast en voorkom je dat jouw lading gaat verschuiven.

Antislipmateriaal

Dit materiaal wordt neergelegd tussen de lading en het oppervlak waar de lading op staat. Het wordt gebruikt in containers, vliegtuigen, vrachtwagens etc. De antislip werking voorkomt dat de lading gaat schuiven. Daarnaast dempt het rubber, waar het materiaal uit bestaat, trillingen.

Stuwzakken 

Om beschadigingen aan de ladingen te voorkomen worden stuwzakken ingezet. De zakken zijn gemaakt van polypropyleen en worden tussen de lading geplaatst. De stuwzakken zetten de lading vast, stabiliseren de lading en hebben een beschermende functie.

Related posts