Gaat het Nederlands elftal het EK winnen?

Het Nederlands elftal is net begonnen aan de kwalificatie voor het EK. Dit lijkt nog ver, maar voor dat je het weet is het juni 2020. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het Europees kampioenschap in 2020.

De weg naar het EK

Om te beginnen moet Nederland het EK eerst zien te halen. Dit lijkt makkelijk, maar als je weet dat Nederland al twee eindtoernooien niet meer aanwezig is geweest, ligt het toch anders. De laatste keer dat Nederland een eindtoernooi wist te bereiken was in 2014 op het WK in Brazilië. Inmiddels wacht een nieuw kwalificatie toernooi waarbij de beste twee teams in de poule doorgaan naar het EK. Nederland moet het hierin opnemen tegen Duitsland, Wit-Rusland, Noord-Ierland, en Estland. Met Duitsland in de poule heeft Nederland een geduchte tegenstander te pakken, maar in de Nations League wist Nederland nog te winnen van de Duitsers. Daarnaast hebben de Duitsers een slechte periode door de poule in de nations te verliezen en te strandden in de groepsfase van het WK.

Hoe ziet het EK eruit?

In 2020 wordt een speciaal EK georganiseerd. Het EK zal namelijk plaatsvinden in verschillende stadions door heel Europa. Eén van deze stadions is de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, waardoor het EK ook deels in eigen land plaatsvindt. Het toernooi beschikt over 6 poules die bestaan uit alle landen die zich hebben gekwalificeerd via het kwalificatietoernooi. Er zijn dan ook geen landen die direct deel mogen nemen aan het EK als gastland, omdat het in veel verschillende landen wordt gehouden. De beste twee landen uit iedere poule van het EK mogen door naar de volgende ronde. Daarnaast gaan de beste nummers drie ook door naar de achtste finale. Hierbij gaat het om de de vier beste nummers drie. De finale van het EK wordt uiteindelijk gespeeld in het Wembley stadion in Londen.

De kansen voor Nederland

Nederland heeft natuurlijk een ontzettend slechte periode achter de rug waarbij kwalificatie voor twee eindtoernooien niet is gelukt. Het winnen van een EK lijkt daarom ook verder dan ooit. Echter lijkt Nederland eindelijk op de weg terug. In het gloednieuwe Uefa Nations League toernooi wist Nederland enorm te verrassen door eerste te worden in een loodzware poule met Duitsland en Frankrijk. Dit is een ontzettend knap resultaat omdat Duitsland de wereldkampioen is van 2014 en Frankrijk de wereldkampioen van 2018. Door deze prestatie heeft Nederland nu zelfs de kans om de Nations league te winnen.

Nederland speelt in juni de halve finale tegen Engeland en bij winst mag het de finale spelen tegen de winnaar van de wedstrijd: Portugal – Zwitserland. Verder beschikt Nederland eindelijk weer over spelers die de finale van de Champions League hebben meegemaakt. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum maakten deze finale op het allerhoogste niveau afgelopen jaar namelijk mee met Liverpool. Daarnaast heeft Nederland met grote talenten als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong weer spelers die potentieel de Europese top kunnen halen.

Kortom, er liggen wel degelijk kansen voor Nederland om hoge ogen te gooien op het EK in 2020, ondanks de gemiste eindtoernooien van de afgelopen jaren. Het huidige team lijkt in betere vorm waardoor het behalen van het EK in ieder geval geen probleem mag zijn.

Related posts