Wat hebben Ajax, Feyenoord en PSV de laatste 20 jaar Europees gepresteerd?

Ajax, Feyenoord en PSV

Het Nederlandse voetbal heeft wel eens betere tijden gekend. Toch staat er dit jaar weer een Nederlandse voetbalclub in de kwartfinale van de Champions League. In deze blog lees je alles over de prestaties van Ajax, Feyenoord en PSV de afgelopen 20 jaar.

Traditionele top 3

De Nederlandse top 3 bestaat uit Ajax, PSV en Feyenoord. Deze drie clubs zijn tevens de enige 3 Nederlandse clubs die in het verleden de Champions League of Europa Cup 1 wisten te winnen.

Feyenoord in Europa

In 1998/99 lag Feyenoord in de eerste ronde van de UEFA cup er al uit. Wel speelde het dat jaar erop in de Champions League groepsfase en in 2000/01 zelfs drie rondes UEFA cup. Feyenoord kende in 2002 een topjaar, waarin het de UEFA cup wist te winnen. Dit is de meest recente Europese prijs die een Nederlandse club heeft gewonnen. Wel verloor het in datzelfde jaar de supercup van Real Madrid. Het jaar daarop speelde Feyenoord in de groepsfase van de Champions League. 2003/2004 was echter een slecht jaar voor de Rotterdammers, de groepsfase van de UEFA cup werd hier niet eens gehaald. In de jaren die volgden werd de groepsfase van de UEFA cup alleen behaald in de seizoenen 2004/2005, 2006/2007 en 2008/2009. Hiervan speelde Feyenoord alleen in 2004/2005 in de volgende ronde, maar hier eindigde het direct tegen Sporting Lissabon.

Na 2010

Ook de jaren van 2010 tot en met 2014 waren Europees gezien slecht voor de Rotterdammers. De groepsfase van zowel de Champions League als de Europa League zijn hier niet behaald. In 2014/2015 speelde Feyenoord weer in een Europese poulefase, namelijk de Europa League (nieuw voor UEFA cup). Het wist dit jaar de poule te winnen, maar strandde vervolgens de volgende ronde tegen AS Roma. Het succes in de poule wist Feyenoord het jaar daarop alleen niet mee te nemen, want in 2015/2016 speelde het helemaal geen Europees voetbal.

Wel mocht Feyenoord het jaar daarna meedoen aan de groepsfase van de Europa League en het volgende jaar zelfs sinds lange tijd weer aan de groepsfase van de Champions League. Echter wist de club niet door de groepsfase heen te komen. Tot slot presteerde Feyenoord in 2018/2019 zeer slecht door in de eerste kwalificatiewedstrijd van de Europa League al onderuit te gaan tegen Trencin.

PSV in Europa

In 1998/99, 1999/00 en 2000/01 speelde PSV in de groepsfase van de Champions League, maar wist het niet verder te komen dan dat. In 2001/02 speelde het in de UEFA cup en kwam het tot de kwartfinales. Het jaar daarop speelde het wederom in de Champions League groepsfase, waar het ook eindigde. 2001/02 is het jaar waarin Feyenoord de UEFA cup won. PSV nam het hier in de kwartfinale op tegen Feyenoord, maar verloor deze wedstrijd uiteindelijk met penalty’s. De twee volgende seizoenen speelde de Eindhovense club groepsfase Champions League, maar wist het niet verder te komen. In 2003/04 kwam PSV tot de kwartfinale van de UEFA cup.

Vervolgens kwamen er betere jaren voor de club uit de lichtstad. Zo kwam PSV in 2004/05 tot de halve finale van de Champions League, een enorm knappe prestatie voor een Nederlandse ploeg. De jaren hierop speelde het ook Champions League, waar het respectievelijk in de achtste finales, kwartfinales en de groepsfase strandde. Wel stroomde de club in dit laatste jaar door naar de UEFA cup waar het nog de kwartfinales behaalde. In 2008/09 mocht PSV Champions League spelen, maar eindigde het al in de groepsfase.

Na 2010

De jaren hierop speelde PSV elk jaar Europa League tot en met het seizoen 2014/15. Hierin eindigde het in de tweede ronde, kwartfinale, achtste finale, groepsfase, groepsfase en de tweede ronde. In 2016/17 mocht de Eindhovense club eindelijk weer eens spelen in de groepsfase van de Champions League, alleen dit was ook direct het eindstation. Vervolgens kwam een jaar waarbij PSV niet door de kwalificatierondes heen kwam en in het huidige seizoen eindigde de club onderaan in de Champions League poule met Barcelona, Tottenham en Internazionale.

Ajax in Europa

Ajax speelde in 1998/99 groepsfase Champions League, maar wist niet uit de groepsfase te komen. De drie seizoenen daarop speelde de club in de UEFA cup waar het één keer tot de derde ronde kwam en twee keer tot de tweede ronde. 2002/03 was een beter jaar. Hier kwamen de Amsterdammers tot de kwartfinale van de Champions League. AC Milan bleek uiteindelijk te sterk. De twee jaren daarna speelde de club wederom in de groepsfase van de Champions League, alleen dit maal met minder succes. Alleen het seizoen 2004/05 ging het door naar de UEFA cup, waar het na één ronde strandde.

2005/06 speelde Ajax wederom in de Champions League. Hier wist het de achtste finales te halen, waar het eindigde tegen Internazionale. De twee seizoenen daarna kwamen de Amsterdammers niet voorbij de Champions League kwalificatie. Wel speelde Ajax in deze seizoenen in de UEFA Cup, waar het tot de derde ronde en de achtste finales kwam. In 2009/2010 mocht Ajax het opnemen in het nieuwe Europa League toernooi. Juventus bleek hier in de tweede ronde alleen wel te sterk.

Na 2010

Vervolgens speelde de club in het seizoen 2010/11 in de Champions League groepsfase, waar het derde werd en dus door mocht in de Europa League. Hier eindigde het in de achtste finales. Ook de jaren hierna mocht Ajax meedoen aan de groepsfase van de Champions League. De ploeg eindigde ieder jaar als derde waardoor het terug ging naar de Europa League. Van deze jaren eindigde het 3 jaar jaar op rij in de tweede ronde en alleen in 2014/15 in de achtste finale.

In 2015/16 lukt het Ajax niet om de groepsfase van de Champions League te halen via de kwalificatie. Daardoor kwam het in de Europa League groepsfase terecht, waar het ook direct strandde. Het jaar daarna was echter een veel beter jaar voor de Amsterdammers. Het seizoen 2016/17 leek een rampseizoen te worden doordat de club verloor van FK Rostov in het begin van het seizoen. De Europa League was daardoor het toernooi waar Ajax zich op moest richtten. Via een lange weg wist de club hier de finale te halen, wat een enorme prestatie is. De finale werd wel verloren van Manchester United. Na dit succes volgde direct wel een rampseizoen, waarin de club niet door de kwalificatierondes heen kwam en daardoor geen Europees voetbal in een groepsfase speelde. In het huidige seizoen staat Ajax in de kwartfinale van de Champions League, met nog kans om verder te komen.

Ajax, Feyenoord en PSV

Ajax, Feyenoord en PSV hebben de afgelopen 20 jaar dus niet zo goed gepresteerd als hoe het in het verleden wel eens geweest was. Toch heeft Feyenoord in deze periode wel een prijs gepakt, namelijk de UEFA cup en heeft Ajax een Europa League finale gespeeld. Ajax, Feyenoord en PSV hebben de afgelopen 20 jaar dus minder prijzen gepakt dan voorheen, maar zijn nog steeds enorm belangrijk voor het Nederlandse voetbal door af en toe zeer goede prestaties neer te zetten.

 

Related posts