Wat doet een compressor precies

Een compressor is een machine die een pompachtig mechanisme gebruikt om gassen onder druk te zetten. Compressoren worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder koeling en airconditioning, industriële gassen, verfspuiten en zelfs het oppompen van banden. De verschillende typen compressoren onderscheiden zich door wat ze gebruiken om het mechanisme aan te drijven dat het gas onder druk zet. Een grote compressor en schroefcompressor zijn twee van dergelijke typen. Hieronder vind je uitleg over hoe deze twee typen compressoren werken.

Grote compressor

Een grote compressor gebruikt een gasmotor als krachtbron, terwijl een schroefcompressor elektriciteit gebruikt. Grote compressoren kunnen hogere drukken produceren dan schroefcompressoren, maar ze hebben minder efficiënte motoren en kunnen duurder zijn in gebruik. Een grote compressor werkt net als een motor in je auto. Het maakt gebruik van bewegende zuigers om het gas samen te persen door thermische uitzetting. Het compressie proces verhoogt de temperatuur van het gas, waardoor het volume afneemt. Dit resulteert in een verhoogde druk.

Schroefcompressor

Aan de andere kant is een schroefcompressor een luchtcompressor machine die een roterende pomp gebruikt om lucht te comprimeren. Dit soort pomp gebruikt een roterende spiraalvormige schroef als bewegend onderdeel en een spiraalvormige groef in de behuizing om druk te creëren. Door zijn efficiëntie en compacte formaat is hij ideaal voor gebruik in kleine ruimtes, zoals auto’s of kleine winkels. Het vermogen dat nodig is om de compressormotor te laten werken wordt geleverd door een elektromotor, die met een as is verbonden met de buitenbehuizing van de compressor. De as draait de roterende pomp in het compartiment, die lucht door poorten aan de zijkant van de unit pompt en deze samendrukt in een cilinder. De lucht komt dan in een persleiding terecht en stroomt uit de eenheid naar datgene wat met perslucht moet worden gevuld. De rotatiepomp heeft twee sets schoepen, de ene binnen in de andere, die door een as met elkaar zijn verbonden. De binnenste set schoepen heeft openingen die lucht uit de buitenste set leiden, waardoor een afwisselende compressie en expansie ontstaat om alle lucht in één gecondenseerde eenheid te comprimeren, waardoor druk ontstaat.

Welke compressor is beter?

Als het erom gaat te beslissen welk type compressor voor jou geschikt is, is het eerste dat je moet overwegen waarvoor je hem gaat gebruiken. Ze hebben namelijk allebei hun eigen gebruiksmogelijkheden. De grote compressor is ideaal als je grote klussen wilt doen, zoals airbrushen of lakken en je wilt werken zonder dat je hoeft te stoppen om je verfvoorraad om de paar minuten bij te vullen. De kleine daarentegen, de schroefcompressor, is gemakkelijk te vervoeren, werkt met een constante druk en kan ook worden gebruikt voor kleine klussen zoals het oppompen van banden of het vullen van sportballen. Het belangrijkste voordeel van schroefcompressoren is dat ze zeer efficiënt zijn omdat er minder bewegende delen zijn dan bij andere typen compressoren. Dit maakt ze ook gemakkelijker te onderhouden. Daarom zijn ze een populaire keuze voor kleinere bedrijven en woningen. Hun efficiëntie betekent ook dat ze minder energie verbruiken dan andere typen compressoren, wat een pluspunt is voor diegenen die kostenbewust zijn of willen besparen op hun energierekening.

 

Related posts