Wanneer alleen wonen? Alles wat je moet weten!

Wanneer alleen wonen?

Steeds meer jongeren en jongvolwassenen kiezen ervoor om langer thuis te wonen bij hun ouders. Maar wanneer is alleen wonen geschikt? In deze blog wordt alles rondom op jezelf wonen behandeld!

Wanneer mag je op jezelf wonen?

Volgens de Nederlandse wet mag je vanaf 18 jaar op jezelf gaan wonen, je hoeft dan aan niemand toestemming te vragen. Wil je dit voor je achttiende verjaardag, dan is het dat wel mogelijk mits je toestemming hebt van je ouders of verzorgers. 16 jaar is hierbij wel echt het minimum. Hierbij geldt dat je zelf de kinderbijslag kunt ontvangen op het moment dat je daadwerkelijk op jezelf woont.

De kosten

Veel jongeren willen graag op hunzelf wonen, alleen de kosten zijn een belangrijke reden om dit nog niet te doen. Dit begint natuurlijk bij de huurprijs die je moet betalen. Onder de 350 euro per maand zijn woningen niet te huren. Daarnaast spelen andere zaken mee, zoals de kosten voor gas, water en licht, gemeentebelasting, internet, televisie, zorgverzekering en dergelijke. Afhankelijk van jouw uitgavenpatroon kan het nog behoorlijk oplopen. Zeker voor iemand die net van school afkomt is het meestal niet te betalen. Dat zorgt ervoor dat veel jongeren langer thuis blijven wonen.

Wanneer alleen wonen?

De gemiddelde leeftijd om uit huis te gaan stijgt dus, maar dit betekent niet dat iedereen tot zijn dertigste thuis blijft wonen. De gemiddelde leeftijd om uit huis te gaan is 24,6 jaar, maar is wel flink gestegen ten opzichte van de jaren ervoor. Een groot voordeel van alleen wonen is dat je direct veel meer vrijheid ervaart. Daarnaast is een bekend voorbeeld dat je er veel zelfstandiger van wordt, je moet namelijk zelf alles regelen. Ook kan je jouw eigen regels opstellen waardoor je je niet meer hoeft te houden aan de regels die je ouders of verzorgers hebben opgesteld.

De keuze

Iedereen is er op een andere leeftijd aan toe om op zichzelf te gaan wonen. Er zitten een hoop voordelen aan vast, maar de kosten dienen zeker in de overweging meegenomen te worden. Daarnaast valt het voor veel mensen die op zichzelf wonen tegen om alles in huis zelf te moeten doen, zoals koken en wassen. Als je dit niet gewend bent, ga je vanzelf de taken waarderen die altijd voor je gedaan zijn. Daarnaast is het een stuk eenzamer in huis als je helemaal alleen gaat wonen. Zorg daarom ook dat je wel voldoende onder de mensen blijft.

Related posts