Welk brood is gezond om te eten?

welk brood is gezond

Brood is iets dat de meeste Nederlanders elke dag eten en er zijn dan ook veel verschillende broodsoorten te koop, maar welk brood is gezond? In deze blog wordt dit behandeld!

Hoe donkerder, hoe gezonder?

Veel mensen denken dat de kleur van het brood iets zegt over hoe gezond het is. Een donker brood zou veel gezonder zijn dan licht gekleurd brood. Echter blijkt dit helemaal niet altijd het geval te zijn. Roggebrood, bruinbrood en volkorenbrood zijn enkele voorbeelden van broden die wel donkerder zijn dan wittebrood, maar zeker ook rijker zijn aan vezels. Wel kunnen broden donkerder worden gekleurd door middel van mout dat gebrand is. In theorie kunnen dus witte broden donker worden gemaakt, maar hier wordt het niet gezonder van. Ga dus nooit alleen op de kleur van het brood af.

Volkorenbrood

De gezondste keuze is volkorenbrood. Dat komt omdat dit vol zit met vezels en andere gezonde voedingsstoffen. Volkorenbrood wordt gemaakt door gebruik te maken van hele graankorrels, waar bij witbrood alleen de kern ervan gebruikt wordt. Hetzelfde geldt overigens voor het vermalen van meel. Een graankorrel zit vol met vezels, vitamine B en andere goede voedingsstoffen.

Meergranenbrood

Meergranenbrood is een broodsoort waarvan veel mensen denken dat het onder volkoren valt. De naam volkoren mag in de praktijk alleen gebruikt worden als het brood aan bepaalde eisen voldoet. Meergranenbrood is een broodsoort die uit meerdere soorten bestaat, waarbij volkoren één van de mogelijkheden is. Het is dus niet zo dat meergranenbrood altijd onder volkorenbrood valt.

Controle

Als consument is het moeilijk om volkorenbrood en andere broden van elkaar te onderscheiden. Al ga je naar de bakker om brood te kopen kun je dit dan ook het beste navragen. In een supermarkt kun je normaal gesproken op het etiket zien waar het brood van gemaakt is.

Afvallen

Tijdens het afvallen is het niet aan te raden om te stoppen met brood eten. Brood is een essentieel onderdeel, waar zeer belangrijke voedingsstoffen inzitten. Sommige mensen denken dat brood een product is dat je dikker maakt. Echter wordt je pas dikker op het moment dat je meer calorieën binnen krijgt dan dat je verbruikt. Wel zijn er mensen die een glutenallergie hebben. In Nederland zou dit om 1 op de 10 mensen gaan. Bij een glutenallergie maakt het lichaam antistoffen aan tegen eigen weefsels. Voornamelijk bij de darmen kan dit enorm opspelen. Iemand met een glutenallergie kan daarom beter alles met gluten mijden, waaronder dus ook brood.

Related posts