Hoe kun je laminaat aanleggen?

laminaat aanleggen

Een belangrijk onderdeel van een woning is de vloer. Veel mensen kiezen hierbij voor laminaat, alleen hoe kun je laminaat aanleggen? In deze blog wordt dit precies uitgelegd!

Waarom laminaat?

Laminaat bestaat uit een wat hardere bovenlaag gemaakt van kunststof met een houten uitstraling. Laminaat geeft het idee dat de vloer van hout is gemaakt, maar dit is niet het geval. Het grote voordeel van laminaat is dat het via een simpel kliksysteem makkelijk is aan te leggen. Laminaat zit namelijk niet verbonden aan de ondervloer waardoor het ook te verplaatsen is.

Het begin

Het beste kun je beginnen door folie neer te leggen die vocht afweert. Hiermee voorkom je dat het laminaat wordt aangetast door vocht. Je kunt vervolgens beginnen door de eerste rij laminaat aan elkaar te klikken. Begin aan aan de muurkant en controleer goed of alles recht ligt. In de breedte dienen de planken tegen elkaar gedrukt te worden. Dit kun je het beste doen door hier met een hamer en een aanslagblokje tegenaan te slaan.

Hoe ga je te werk?

Planken die te lang zijn kunnen met een decoupeerzaag korter worden gemaakt. Een cirkelzaag is ook mogelijk, maar een decoupeerzaag is de gebruikelijke en makkelijkste optie. Als je bezig bent is het belangrijk om een ruimte van 7 of 8 millimeter open te laten aangezien laminaat bij extreme temperaturen wat uit kan zetten. Mocht er een stuk over zijn van de vorige rij, dan kun je het reststuk gebruiken voor de nieuwe rij laminaat. Ook kun je ervoor kiezen om alle reststukken in dezelfde lengte te zagen zodat het geheel rustig overkomt.

Als de eerste rijen laminaat liggen, dan kun je ook meerdere rijen tegelijk aanleggen. Dit scheelt weer tijd en er kan weinig fout gaan als de het begin goed staat. Zorg alleen dat je de laatste rij wel apart doet. Leg de laatste rij op dezelfde manier aan als de rij ervoor en markeer vervolgens het deel dat te lang is in de breedte. Hier geldt wel weer dat er rekening moet worden gehouden met een extra afstand van 7 of 8 millimeter in verband met eventuele uitzetting. Vervolgens kun je de plank afsnijden zodat het goed aansluit op de rest van de laminaatvloer.

Als het laminaat aan is gelegd kun je met plinten de zijkanten afdekken waar dat nodig is. Dit kan worden vastgemaakt met kit of met speciale montageclips. Daarnaast zijn er ook plinten die vanbinnen hol zijn. Hiermee kunnen internetkabels door het huis heen lopen zonder dat deze in het zicht liggen.

Related posts