Hoe maak je je woning aardgasvrij?

woning aardgasvrij

Nederland wil een duurzaam land zijn. Daarom worden plannen opgesteld om het aardgasverbruik zo veel mogelijk terug te dringen. Dit begint bij de huishoudens, waardoor al snel de volgende vraag naar boven komt: hoe maak je je woning aardgasvrij?

Mogelijkheden

Er bestaan heel veel mogelijkheden om te wonen zonder gebruik te maken van aardgas. Echter maakt dit de keuze wel een stuk lastiger. Wel is het tegenwoordig een stuk populairder geworden om aardgasvrij te gaan wonen. Dat komt omdat de overheid hier veel meer op in speelt dan vroeger en meerdere huishoudens al overtuigd zijn geraakt van de urgentie.

Isolatie

Het begint allemaal bij goede isolatie, hierdoor verspil je veel minder energie. De energie die nodig is om het huis voldoende te voorzien van warmte kan tot wel 70% worden teruggebracht als er gebruik wordt gemaakt vaan goede isolatie. Dit is daarom ook de basis als het gaat om een duurzame woning. Welke vorm van energie je ook gebruikt, als het huis niet goed is geïsoleerd blijf je kostbare energie verspillen. De muur, de vloer, het dak en de ramen zijn hierbij de belangrijkste aandachtspunten qua isolatie. Wel zijn veel moderne woningen gebouwd aan de hand van isolatiestandaarden, waardoor deze gemiddeld genomen voorlopen op oudere huizen.

Ventilatie

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse woningen niet voldoende ventileert. Op het moment dat je een goed geïsoleerde woning hebt is er geen ruimte meer voor frisse lucht om naar binnen te komen via kiertjes in het huis. Als de lucht die dan in de woning hangt niet fris is kan dit heel schadelijk zijn. Goede ventilatie zorgt ervoor dat er toch frisse lucht in huis komt. Zo is een ventilatiewarmtepomp een manier waarmee de ventilatie flink bevordert wordt. Daarnaast kan het warmte terugwinnen waardoor slechts een heel klein deel van de energie verloren gaat.

Opwarming

Uiteraard moet er ook gekeken worden naar de manier waarop energie wordt opgewekt. Een elektrische warmtepomp is hierbij de meest voor de hand liggende optie, maar er zijn meerdere alternatieven. Lage temperatuur radiatoren zijn een andere manier waarmee het huis verwarmt kan worden op een duurzamere manier. Vloerverwarming is hierbij een fantastische combinatie, waardoor je direct een comfortabele manier van verwarming hebt.

Kook niet op gas

Nu het huis al is geïsoleerd en het huis op een duurzame manier verwarmt is resteert alleen het fornuis nog. Elektrisch koken wordt steeds populairder, maar er zijn nog steeds een hoop huishoudens die koken op aardgas. Elektrisch koken zorgt ervoor dat de gehele woning aardgasvrij wordt, wat ook jaarlijks weer rond de 250 euro bespaart voor de gasaansluiting.

Nog duurzamer

Wil je graag nog duurzamer wonen, dan kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen op het dak aan te leggen. Dit is een investering die op termijn terugbetaalt, doordat je zelf je eigen energie opwekt. Dit is niet noodzakelijk om van het gas af te gaan, maar dit levert wel een hoop op en is zeer duurzaam.

Related posts