Huis koel houden tijdens de zomer: 5 tips!

huis koel houden

De zomerperiode is weer aangebroken en dat betekent dat er in Nederland weer hete temperaturen voor kunnen komen. Alleen hoe kun je je huis koel houden tijdens de hitte? In deze blog leggen we precies uit waar je rekening mee kan houden!

De ramen en deuren

Om te zorgen dat het huis zo koel mogelijk is, kun je het beste gebruik maken van frisse lucht. Aangezien het buiten soms enorm heet kan worden is het verstandig om de ramen en deuren op een goed tijdstip open te houden. In de ochtend en avond als het buiten kouder is dan binnen is het verstandig om de lucht van buiten naar binnen te laten. Over het algemeen geldt dat als de lucht buiten kouder is, het nut heeft om de deuren en ramen open te doen. Op die manier komt er meer frisse lucht naar binnen. Let alleen wel op dat je de ramen en deuren op tijd weer dicht doet, zodat er op het heetst van de dag geen warme lucht naar binnen komt.

Airconditioning

Veel Nederlanders pakken al snel de airconditioning erbij. Het geeft een verkoelend effect, waardoor het veel minder heet aanvoelt. Wel zijn er mensen die eerder verkouden worden van een airconditioning. Daarnaast verbruikt een airconditioning veel, waardoor het flink in de prijzen kan lopen. Wel kunnen ijsblokjes helpen om de lucht nog koeler te maken, door simpelweg wat ijsblokjes voor de airconditioning te leggen.

Isolatie

Een goede isolatie van de woning is essentieel. Dit houdt niet alleen de warmte binnen in de winter, maar helpt ook in de zomer om de hitte buiten te houden. Bekijk dus altijd eerst de status van de isolatie van je woning, voordat je andere stappen onderneemt. Dit is het fundament om een geschikte temperatuur in huis te kunnen krijgen.

Creëer schaduw

Op het moment dat er schaduw over de woning heen valt, wordt het minder snel heet in huis. Rolluiken of een rolgordijn zijn hier goede oplossingen voor. Op die manier is er minder lichtinval, waardoor het een stuk aangenamer is in huis. Daarnaast kan het planten van bomen ook helpen voor meer schaduw als deze gegroeid zijn. Dit is niet voor iedereen een optie, maar kan wel degelijk voor verkoeling zorgen.

Planten

Door simpelweg wat planten in huis te plaatsen die je regelmatig water geeft, kan ervoor zorgen dat de temperatuur één of twee graden daalt in de zomer. Het is aan te raden om deze planten in de warmste kamer neer te zetten of de kamer waar je het meeste komt. Op die manier kun je je huis koel houden tijdens de zomer.

 

Related posts