Prefab

Prefab, ook wel prefabricage genoemd, betekent vooraf in elkaar gezet. Dit houdt in dat een prefab model gereed is voor gebruik. Het proces komt voor in de bouw waarbij materialen van tevoren tot elementen worden gemaakt.

Wat is prefab?

Pre Fabricage (prefab bouwen) is een proces in de bouw waarbij materialen vooraf in een fabriek of werkplaats tot elementen worden gemaakt, waarna deze naar de bouwplaats worden getransporteerd en aldaar worden verwerkt.

Gebruik van prefab-elementen bijvoorbeeld van beton en hout, zal de bouwtijd versnellen in de uitvoeringsfase, maar vraagt meer tijd in de voorbereidingsfase. Alles moet namelijk goed uitgetekend zijn en daarna gecontroleerd worden, zodat in de uitvoering geen dure en tijdrovende aanpassingen meer nodig zijn. Een volgend voordeel is dat de prefab dakelementen van hogere en constantere kwaliteit zijn dan wanneer deze op de bouwplaats worden gemaakt, omdat het fabricageproces in een gespecialiseerde en gecontroleerde omgeving zoals een fabriek of werkplaats gebeurt.

De voor- en nadelen van prefab

Prefab heeft als bouwmethode enkele voor- en nadelen. Ik heb ze voor jou op een rijtje gezet, zodat je een afweging kan maken tussen deze methode en andere bouwmethodes.

Voordelen

De voordelen van prefab bouwen ondervind je vooral door de lagere kosten.. Een ander voordeel is de bouwtijd. Wanneer je voor deze bouwmethode kiest zal de bouwtijd korter zijn dan bij andere methodes. Dit komt omdat de elementen al zijn gemaakt in de fabriek en enkel nog in elkaar gezet moeten worden. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het bouwproces van een aanbouw zoals, bijvoorbeeld bij een dakopbouw of dakterras, de woning niet lang open is. Zo hoeft er maar even een gat in het dak te worden gemaakt en ook een muur bij een aanbouw hoeft niet lang uitgebroken te zijn. Een volgend voordeel is dat de elementen van hogere en constantere kwaliteit zijn dan wanneer deze op de bouwplaats worden gemaakt, omdat het fabricageproces in een gespecialiseerde en gecontroleerde omgeving zoals een fabriek of werkplaats gebeurt. Zo staat de prefab schuur die u wilt zo bij u aan huis of in de tuin.

Nadelen

Het grootste nadeel van een prefab constructie is de foutgevoeligheid. Bij het berekenen van de constructie met een constructieberekening en uit uittekenen op de bouwtekening, moeten alle afmetingen kloppen. Wanneer de constructie ter plekke wordt gemaakt kan dit nog aangepast worden. Wanneer de elementen vooraf in elkaar zijn gezet moeten de afmetingen dus wel kloppen omdat ze anders terug moeten naar de fabriek. Ook is de voorbereidingsfase langer bij een prefab constructie. Dit komt omdat alles vooraf dus goed moet worden uitgetekend en daarna goed gecontroleerd moet worden.

Prefab of maatwerk?

Voor deze keuze staan veel mensen wanneer zij gaan verbouwen. Zoals je in het vorige hoofdstuk zag heeft prefabricage zijn voor- en nadelen, maar dit geldt natuurlijk ook voor maatwerk. Het grootste voordeel waarom mensen voor maatwerk kiezen is omdat dit makkelijk op hun voorkeur kan worden aangepast. Weeg in jouw keuze de genoemde voor- en nadelen af. Kijk hierbij ook naar de kosten in de blogs!

Related posts