Nations League, leuk! Maar hoe werkt het nou eigenlijk?

Nations League

De Nations League is het nieuwste voetbaltoernooi van de Uefa. Het toernooi is inmiddels bijna afgelopen, maar nog steeds weten veel mensen begrijpen nog steeds niet hoe het werkt. In deze blog lees je precies hoe het werkt!

Waarom de Nations League?

Het toernooi is opgericht omdat er te veel vriendschappelijke wedstrijden werden gespeeld tussen de eindtoernooien in. Door de Nations League te introduceren worden er enkele vriendschappelijke wedstrijden omgewisseld voor competitieve wedstrijden. Doordat er bij deze wedstrijden iets op het spel staat, hoopt de Uefa dat er meer mensen willen kijken naar deze wedstrijden. Verder zorgt het toernooi ervoor dat grote voetballanden niet steeds tegen matige tegenstanders spelen, maar juist tegen andere grote tegenstanders. Kleinere landen spelen hierdoor ook wedstrijden tegen andere kleine landen, om zo meer spanning in de wedstrijden te krijgen.

Hoe werkt de Nations League?

De Nations League staat bekend als een ingewikkeld toernooi. Alle landen binnen de Europese voetbalbond worden volgens het toernooi opgedeeld in vier verschillende divisies. Dit zijn divisie A tot en met D. Het idee is dat de landen hier kunnen promoveren en degraderen naar andere divisies. In alle drie de divisies worden teams geloot in verschillende poules, waarbij de poule winnaars promoveren naar een hogere divisie. De verliezers van de poule degraderen naar een divisie lager.

Waar wordt om gespeeld?

Per divisie wordt gestreden om een ticket voor het EK. Dit staat los van de normale kwalificatie voor het EK. Op het moment dat later tijdens de reguliere kwalificatie blijkt dat sommige winnaars al een ticket voor het EK hebben bemachtigd, krijgen de landen daaronder de kans op dit ticket. Per divisie strijden uiteindelijk vier teams om een extra EK ticket. Dit zijn dus allemaal team die nog geen EK ticket hebben bemachtigd in de normale kwalificatie. Op deze manier heeft iedere divisie iets om voor te spelen.

De beker

De winnaars van poule A kunnen niet promoveren en spelen daarom als bonus ook een eigen competitie met de vier poulewinnaars. De winnaar van dit toernooi wint de Nations League van dit jaar en mag de cup mee naar huis nemen.

Wanneer is het volgende Nations League toernooi?

Het toernooi wordt om de twee jaar georganiseerd, tussen EK’s en WK’s in. Dit betekend dat Vlak na het EK 2020 een nieuwe Nations League competitie begint. Dan spelen de gedegradeerde teams van het huidige toernooi een divisie lager en de gepromoveerde teams een divisie hoger.

Related posts