Het nut van plat dak isolatie

plat dak isolatie

Het isoleren van uw plat dak vraagt een investering. Die is echter snel terugverdiend, want meteen nadat u uw dak geïsoleerd hebt, bespaart u al op uw energierekening. Plat dak isolatie is iets dat u prima zelf kunt doen, mits u maar de juiste materialen tot uw beschikking hebt.

Plat dak isolatie kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de situatie van uw dak

U kunt op verschillende manieren uw plat dak isoleren. Welke methode u toepast, hangt met name af van het soort woning waarin u woont en of uw dak ook vervangen dient te worden. Mocht uw dak daadwerkelijk vervangen moeten worden, dan is het verstandig om meteen ook voor plat dak isolatie van buitenaf te kiezen. Is het plat dak echter nog in blakende gezondheid, dan is het verstandiger om voor plat dak isolatie van binnenuit te kiezen. De meest gebruikte methode als het om plat dak isolatie gaat is van buitenaf isoleren. 

Warm dak isolatie vaak toegepast in de nieuwbouw

Plat dak isolatie van buitenaf wordt vaak warm dakisolatie genoemd. U brengt dan de isolatielaag aan de buitenkant aan en het gebruikte isolatiemateriaal rust dan direct op de draagconstructie van het dak. U sluit de boel vervolgens perfect af met een waterkerende laag. De methode die warm dak isolatie heet, wordt veelal toegepast in de nieuwbouw. Het kan ook prima op een al bestaand plat dak, dan dient u dan wel heel het dak te vervangen. Kiest u voor de warm dak isolatie dan doet u doorgaans een beroep op PIR of EPS materiaal. Let op, want de verschillende materialen zijn ook weer in verschillende diktes en met diverse isolatiewaarden beschikbaar. Bij warm dak isolatie gebruikt u bovendien bij voorkeur dampfolie.

Minder kans op scheuren in de vloer van het dak

Plat dak isolatie in de vorm van warm dak isolatie heeft als nadrukkelijk voordeel dat het bestand is tegen alle weersomstandigheden en er minder kans is op scheuren in de vloer van het dak. Isoleert u van buitenaf, dan wordt het dak als het ware een warmtebuffer. Daardoor houdt u het in de zomermaanden lekker koel in uw huis, en is het in de winter juist lekker warm. De energiebesparing die je bereikt, heeft uiteraard te maken met het feit dat u met de isolatie vanuit de buitenkant veel minder warmte verliest. 

Precies tussen de dragende constructie en precies onder de dakbedekking

Plat dak isolatie langs binnen kan ook, iets dat wel koud dak isolatie genoemd wordt. Deze werkwijze wordt toegepast bij bestaande platte daken. Deze koude werkwijze betekent dat isolatiemateriaal nu aan de binnenkant aangelegd wordt, precies tussen de dragende constructie en onder de dakbedekking. Bij deze wijze van isolatie wordt vooral steenwol en glaswol gebruikt, materialen die in platen en op de rol geleverd kan worden. Houd er rekening mee dat deze minerale wol soorten een beduidend lagere isolatiewaarde hebben. En dus bent u een dikkere laag nodig om goed te isoleren. U redt zich vast wel met de juiste materialen. En komt u er niet uit schakel dan een professional in.

 

Related posts