Welke grasmaaier kies jij?

Om het gras rondom je huis te kortwieken maak je gebruik van een grasmaaier. Je kunt daarbij kiezen uit ontzettend veel verschillende soorten maaiers. De meest opvallende grasmaaier is de zitmaaier. De zeis wordt niet meer gebruikt voor het maaien van gras, al was het dan de eerste ‘grasmaaier’ die we kenden. Wil je voorkomen dat je de verkeerde maaier koopt? Hieronder lees je precies welke maaier goed bij je werkzaamheden aansluit. Voordat je zelf een maaier koopt en de grasmaaier test, kun je het best dit artikel doorlezen.

Voor thuis heb je genoeg aan de handmaaier

Voor dat kleine stukje gras bij je thuis heb jij genoeg aan de handmaaier. Met deze maaier heb je eigenlijk nooit gedoe, al zullen de messen van tijd tot tijd eens geslepen moeten worden. Een andere grasmaaier die veel gebruikt wordt is de elektrische maaier. De maaier is erg licht, start vlot en is onderhoudsarm. Daarnaast maakt deze maaier amper lawaai. Nadeel is dat er wel stopcontacten in de buurt noodzakelijk zijn en de kabels waarmee je rekening dient te houden.

Benzinemaaiers gaan een leven lang mee

Ook bekend zijn benzinemaaiers. Deze machines gaan mits goed onderhouden een leven lang mee en hebben een grotere werkbreedte dan de elektrische variant. Overigens beschikken motorisch aangedreven grasmaaiers over een maximale werkbreedte van 66 centimeter en over zes of meer messen.

Nat gras maai je met een cirkelmaaier

Wil je ook je gras maaien als het nat is? Doe dan een beroep op de cirkelmaaier, terwijl je voor grasvelden vanaf honderd vierkante meter de bekende zitmaaier gebruikt. De werkbreedte is maximaal 122 centimeter en de zitmaaiers hebben tussen de zes en tweeëntwintig pk. Achter de zitmaaier is een opvangbak te plaatsen waarin je maximaal 240 liter gras opvangt. Je hoeft overigens geen gebruik te maken van een dergelijke bak. Veel mensen laten het gemaaide gras liggen omdat dit extra voeding en bescherming biedt aan het gras dat niet gemaaid is. Voor de lastiger te bereiken plaatsen zijn er nog de trimmer en de bosmaaier, twee machines die erg op elkaar lijken. En zo is er voor elk stukje gras wel een maaier beschikbaar die prima werk aflevert.

Hoe vaker je maait, hoe dichter je grasmat wordt

Voor je het gras gaat maaien is het verstandig eerst obstakels weg te halen en dit ook te doen met worm hopen. Verder is het goed te weten dat je het gras in elle seizoen mag maaien en dat hoe vaker je een grasmat maait, hoe dichter begroeid en steviger het wordt. Maai niet te kort en niet bij te hoge temperaturen, het gras kan anders zomaar verbranden. Dan krijgt de zon namelijk vrij spel en maakt het gekortwiekte gras geen enkele kans tegen het felle zonlicht.  

De levensduur verlengen

Wil je zo lang mogelijk genieten van je grasmaaier, maak dan na elke maaibeurt de maaier schoon en check bovendien regelmatig de maaier en kijk of alles nog goed vastzit. Zo verleng je heel simpel de levensduur. Overigens is het ook mogelijk om de onderdelen te vervangen, je kunt bijvoorbeeld een losse grasmaaier accu bestellen. Een goede maaier heeft veel voordelen!

Related posts