Waar let je op bij het kiezen een taxateur?

De bank vraagt vaak naar een taxatierapport als je een hypotheek wilt afsluiten. Je huis laten taxeren door Ludo van der Eijken kan echter ook handig zijn als je bod wilt doen op een woning. In dit artikel bespreken we een aantal aandachtspunten voor het kiezen van een taxateur. 

Waarom heb je een taxatie eigenlijk nodig? 

Niemand wil meer geld betalen dan iets daadwerkelijk waard is. Het taxatierapport helpt je hierbij. Bij de taxatie wordt namelijk beoordeeld of de vraagprijs van de woning ook daadwerkelijk reëel is. De hypotheek die je gaat afsluiten is namelijk niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar er kan maximaal 100% van de marktwaarde worden gefinancierd. 

Belangrijke punten bij het inschakelen van een taxateur 

De taxateur die wordt ingeschakeld voor het opmaken van het taxatierapport mag niet dezelfde persoon of bedrijf zijn die fungeert als aankoopmakelaar of verkoopmakelaar. Uiteraard is het ook belangrijk dat de taxateur beschikt over voldoende kennis over de lokale huizenmarkt om een verantwoord taxatierapport op de maat te kunnen leggen. 

Wat zijn de kosten van een taxateur? 

Bij het opmaken van een taxatierapport wordt er rekening gehouden met een aantal posten. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet:

  • Het tarief wat door de taxateur wordt gehanteerd.
  • De kadasterkosten.
  • Gemeentelijke kosten
  • Adminstratiekosten. 
  • BTW.

Als je een taxatierapport laat maken vraag dan ook direct of al deze kostenposten erin zijn opgenomen. Bij een taxatierapport zal de prijs gemiddeld neer komen op zo een € 500,-. Het kan natuurlijk nooit kwaad om meerdere offertes op te vragen voor een taxatierapport.

Inschatten van de woningwaarde

Het inschatten van de woningwaarde hoeft vooraf niet altijd gedaan te worden door middel van een taxatie. Het is ook mogelijk om bij het kadaster op te vragen wat soortgelijke woningen uit de regio kosten. Daarnaast kun je ook gaan oriënteren op Funda door te kijken naar de vraagprijzen van woningen uit jouw regio. Heb je woning waar momenteel meer geboden is dan de vraagprijs dan kun je ook met spoed een taxatie aanvragen zodat je voor de wettelijke bedenktijd weet wat de waarde van deze woning is.

Related posts