Tuin opknappen? Let hier op!

Je kent het vast wel: een tuin vol met onkruid die wel echt een beurt kan gebruiken. Dit is heel vervelend en heeft veel onderhoud nodig. Het beste wat je dan kunt doen is wat extra tijd vrij maken om jouw tuin helemaal op te knappen. Waar moet je opletten bij het opknappen? Lees het hier! 

Onkruid 

Onze ergste vijand. Er is niets ergers dan de hele dag aan je tuin te werken om een week later weer onkruid te zien groeien. Kijk dus eerst goed naar hoe je tuin eruit ziet. Heb je tegels? Of een gazon? Heb je misschien ook stroken voor beplanting? Afhankelijk van deze punten kun je gaan kijken naar manieren om jouw tuin onkruidvrij te maken. Eén ding is wel duidelijk: om onkruid te voorkomen moet je tot aan de wortels werken. Gebruik daarom op de plekken waar je écht geen onkruid wilt een worteldoek. 

Alleen bij plantenbakken of een border is het niet verstandig om een worteldoek aan te brengen. Zo stop je namelijk ook de groei van jouw planten. Je kunt op de plekken waar je wel planten wilt groeien een stuk uit het worteldoek snijden. Wat een worteldoek doet, is letterlijk het blokkeren van het onkruid. Het zal onder de worteldoek nog wel groeien, maar het krijgt geen kans om naar boven te komen. 

Bewateringsysteem 

Als je toch al de grond openhaalt voor zo’n worteldoek, is het handig om meteen een bewateringsysteem aan te leggen. Vooral als je een border of een plantenbak hebt die regelmatig bewaterd moet worden. Het voordeel van een bewateringsysteem is dat je ze vaak kunt aansturen met een speciaal kastje. Zo kun je zelfs van een afstand jouw planten water geven of gewoon een tijd instellen. Dit klinkt als veel moeite, tijd en geld. Niets is minder waar. Het kost natuurlijk wel in de eerste instantie geld en tijd om het te installeren. 

Als het eenmaal staat kun je echter veel tijd en geld besparen. Als je gebruikt maakt van een ondergronds bewateringsysteem met een druppelslang kun je al gauw 50% aan water besparen. Daarnaast kun je met een druk op de knop jouw planten water geven, wat jou ook veel tijd bespaart. 

Kies de juiste tegels

Als je jouw tuin aan het opknappen bent wil je misschien ook nieuwe tegels aanschaffen. Let hier vooral op de kwaliteit en de duurzaamheid. Je kunt wel voor goedkopere tegels kiezen, maar dan is de kans groot dat je binnenkort wéér bezig bent met het vervangen van tegels. 

Success met het opknappen van jouw tuin!

Related posts