Ontdek carnaval in Den Bosch!

Alaaf, agge mar leut et of houdoe… Welke begroeting gebruik jij op carnaval? Of heb je een andere typische begroeting? In Den Bosch vieren we het Bourgondisch carnaval. Bourgondisch of Rijnlands carnaval, het maakt eigenlijk allemaal niet uit. Zolang het maar gezellig is! Zo was het vroeger ook. Carnaval stond en staat nu nog steeds voor lekker gek doen en los gaan zonder schaamte! 

Het Nationaal Carnavalsmuseum

Misschien heb je het Nationaal Carnavalsmuseum al gespot op het speelkleed Den Bosch bij de grote kikker in het midden. In eerste instantie dacht je vast waarom er een kikker op het speelkleed staat. Je kinderen hebben het vast ook al opgemerkt waarna jij bent gaan opzoeken wat de betekenis is van de kikker! De kikker op het speelkleed staat voor het Nationaal Carnavalsmuseum. In Den Bosch vind je dus een echt carnavalsmuseum in Oeteldonk! Hier kan je letterlijk de geschiedenis van carnaval induiken. Switch van speelkleed naar het echte museum! Duik de bibliotheek in om te zwemmen in alle boeken rondom de historie van carnaval. Ontdek wat nou precies de originele carnavalsmuziek is. Loop door de tijd heen langs etalages vol met kleding en carnavalskostuums van vroeger maar ook van nu. Om de zoveel tijd komen er nieuwe exposities bij in het museum waardoor er altijd wel wat nieuws te beleven valt!

Van Carnavale naar carnaval

Carnaval vindt zijn oorsprong in Italië. Daar werd honderden jaren geleden het Venetiaanse festival Carnavale gevierd. Carnavale werd gevierd met een groots gemaskerd bal waar veel gasten op af gingen. Carnavale werd jaarlijks 40 dagen voordat de vastentijd begon gevierd. Mannen en vrouwen die chique gekleed met verschillende soorten maskers de nacht door dansten. Denk maar terug aan films die je vooral vroeger op tv zag. Een soort van laatstejaars gala of prom, maar dan veel groter en fancier. Vele versies van Carnavale verspreidde zich stap voor stap over geheel Europa. Zo vormde ook Nederland zijn eigen vorm van Carnavale, genaamd carnaval.

Verkleden tijdens carnaval

Als we nu aan carnaval denken komen waarschijnlijk woorden als gezelligheid, dansen, optochten, drank en kostuums als eerste in ons op. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom mensen zich eigenlijk verkleden met carnaval? Ik wel vandaar dat ik een van de meest logische antwoorden voor je heb opgezocht! Het antwoord heeft te maken de oorsprong van carnaval. Carnavale werd gevierd om de vastentijd in te luiden zoals eerder al verteld werd. Het begin van de vastentijd werd gevierd op een uitbundige manier. Iedereen deed gek en durfde dat natuurlijk niet allemaal openlijk te doen. Vandaar dat dat gevierd werd met een gemaskerd bal. Met maskers op kon niemand elkaar herkennen en kon iedereen lekker los gaan.

Related posts