Hoe vervang ik het slot van mijn authentieke deur?

Kan de beveiliging van je woning wel een update gebruiken? Mogelijk is het vervangen van het slot een goede optie! Door het slot te vervangen vergroot je de weerstand die inbrekers ervaren, wanneer zij een inbraakpoging doen. Een inbraakpoging wordt bijvoorbeeld lastiger door het aantal contactpunten tussen de deur en het deurkozijn te vergroten. Op authentieke deuren zitten vaak maar twee contactpunten. Het is veel veiliger, wanneer je kiest voor in ieder geval drie of zelfs vier van deze punten in het deurkozijn. 

Tip: kijk niet alleen naar het slot op een authentieke deur! Het is sterk aan te raden om sloten vervangen te combineren met bijvoorbeeld het plaatsen van een alarmsysteem in huis. Je kunt op zo’n alarmsysteem magneetcontacten aansluiten. Deze zijn dermate klein, dat ze nauwelijks opvallen als je ze aan de zijkant van de authentieke deur monteert. 

Cilinder van het slot vervangen soms voldoende

Wist je dat het lang niet altijd noodzakelijk is om het volledige slot te vervangen? Het volstaat soms om slechts de cilinder te vernieuwen. Groot voordeel hiervan is dat de uitstraling van de deur niet verandert. Je wilt er niet aan denken, dat er een modern deurbeslag op je klassieke deur geplaatst moet worden bij het monteren van een nieuw slot. Je kunt een cilinder zelf vervangen, wanneer je hier enige ervaring mee hebt. Heb je die ervaring nog niet? Schakel in dat geval de hulp van een slotenmaker in. De slotenmaker beschikt over de kennis en ervaring om het slot op vakkundige wijze te vernieuwen. Zo weet je zeker dat de cilinder stevig in het bestaande slot geplaatst wordt. 

Nieuwe sloten met meer contactpunten

Eerder las je al dat de stabiliteit van een slot samenhangt met het aantal contactpunten dat het slot heeft met het deurkozijn. Het loont om te investeren in een slot met vier contactpunten. Ook voor het vergroten van het aantal contactpunten is het inschakelen van een slotenmaker aan te raden. Deze kan je meer vertellen over de voordelen hiervan en de verschillende opties die je hebt. Tevens kan de slotenmaker direct een extra gat in de deur en het kozijn maken, voor de montage van het nieuwe slot. 

Tip: laat de slotenmaker een aantal klassieke deurbeslagen aan je voorleggen. Zo komt er straks geen modern deurbeslag op de deur te zitten! 

Stappenplan om zelf een nieuw slot te plaatsen

Op internet vind je diverse stappenplannen, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe het bestaande slot vervangen kan worden. Vaak is het eerst noodzakelijk om de deurklinken en de overige onderdelen van het deurbeslag te verwijderen. Vervolgens is het met een sleutel mogelijk om de cilinder in een vrije stand te zetten. Dit is een vereiste om de cilinder uit de deur te kunnen schuiven. Pas hierbij op, dat de deur niet beschadigd raakt. Vervolgens kun je een nieuwe cilinder in de deur schuiven en het deurbeslag terugplaatsen. Houd er rekening mee, dat de cilinder stevig in het gat van de deur geklemd moet zitten. Is dit niet het geval, dan loop je het risico dat het slot eenvoudig open te breken is.

Related posts