Hoe moet je een keuken indelen?

keuken indelen

Hoe kan je het beste de keuken indelen? Dat is een vraag waar veel Nederlanders mee zitten op het moment dat ze een nieuwe keuken gaan kopen. Heb jij dit probleem ook? In deze blog lees precies wat je allemaal moet weten bij het indelen van de keuken.

Efficiëntie

De keuken kan je het beste beschouwen als een werkplek en voor een werkplek wil je graag dat alles wat je nodig hebt goed bereikbaar is. De indeling van de keuken moet daarom altijd efficiëntie opleveren. Zorg daarom ook dat de belangrijkste onderdelen van de keuken dicht bij elkaar staan. Denk hierbij aan een kraan, de koelkast en het fornuis. Op deze manier is de afstand die je moet belopen kleiner. Zo zijn er handige trucjes bedacht om deze onderdelen van de keuken goed naar voren te laten komen bij de indeling. Het creëren van een keukendriehoek is bijvoorbeeld een manier waarmee je zorgt dat de efficiëntie wordt bevorderd. Een keukendriehoek zegt eigenlijk dat het fornuis, de koelkast en de kraan het beste in een driehoek van elkaar af kunnen staan.

Zones

Door de keuken op te delen in verschillende zones kun je ook de efficiëntie verhogen. Hierbij kun je denken aan een zone om in te koken, een werkzone of een voorraadzone. Op deze manier heb je de keuken structureel opgedeeld waardoor je per onderdeel alle benodigdheden bij elkaar hebt staan. Wel zit er een verschil tussen rechtshandig en linkshandigen. Rechtshandigen werken meestal met de klok mee. Dit zorgt ervoor dat een indeling die hier op aan sluit efficiënter kan werken.

Dubbele besteklade

Een besteklade wordt meestal niet volledig gebruikt. Door de lege bovenste ruimte te gebruiken om een extra besteklade in te plaatsen, creëer je meer ruimte om het bestek overzichtelijker of ruimer in te delen. Op deze manier gebruik je nog steeds dezelfde lade, alleen nu met een extra laag aan opslag.

Overzichtelijk indeling keukengerei

Er is niks zo frustrerend als dat het keukengerei onoverzichtelijk is opgesteld in de keuken. Wat veel mensen doen is keukengerei opstapelen. Hierdoor moet je elke keer de hele stapel doorzoeken naar hetgeen wat jij nodig hebt. Door ruimte te maken en overzichtelijke plankjes aan te leggen is het mogelijk om al het keukengerei geordend op te bergen. Op deze manier ontstaat er rust en overzichtelijkheid, waardoor jij efficiënter kan werken. Daarnaast is er ook een manier om efficiënt te stapelen. Een standaard keukenkastje is bijvoorbeeld helemaal niet handig om alle borden, kommen en schoteltjes op te stapelen. Door simpelweg een aantal rekjes toe te voegen kun je alles veel beter indelen, waarbij de borden en schotels gescheiden kunnen liggen.

 

 

 

Related posts