De inboedelverzekering vergelijken in vijf stappen 

Het merendeel van de mensen maken de bewuste keuze om voor hun woning een inboedelverzekering af te sluiten. Dat is interessant, want door middel van een dergelijke verzekering is het mogelijk om ervoor te zorgen dat potentiële schade aan de inboedel kan worden gedekt. Dit gezegd hebbende is het ook zo dat een inboedelverzekering afsluiten bepaalde extra kosten met zich meebrengt die best door kunnen wegen op jouw financiële situatie. Een inboedelverzekering vergelijken kan er uiteindelijk voor zorgen dat je niet alleen kan besparen op de kostprijs van je verzekering, maar dat je daarnaast ook nog eens bent verzekerd van een afdoende aantal dekkingen. Wil jij hier graag meer over ontdekken? Dat is mogelijk door je te verdiepen in de hieronder terug te vinden vijf stappen!

 

Stap 1: Welk soort inboedelverzekering wil je afsluiten? 

 

De basis voor een inboedelverzekering vergelijken heeft vooral betrekking tot het type inboedelverzekering die je wenst af te sluiten. Veel mensen gaan er nog altijd gewoon vanuit dat elk type inboedelverzekering precies hetzelfde is, maar dat is helemaal niet juist. We maken binnen de verzekeringsmarkt dan ook een concreet onderscheid tussen: 

 

  1. De allrisk inboedelverzekering; 
  2. De extra uitgebreide inboedelverzekering; 

 

De term all risk inboedelverzekering is er dus eigenlijk één die niet helemaal juist is. Ondanks het feit dat deze verzekering behoorlijk wat verschillende soorten schade aan je inboedel dekt is het in de praktijk toch altijd de beste keuze om voor de extra uitgebreide dekking te kiezen. In dat geval kan je dan ook rekenen op de onderstaande dekkingen: 

 

  • Schade als gevolg van een brand of verschroeiing; 
  • Schade ten gevolge van diefstal en inbraak;
  • Bedorven etenswaren als gevolg van een stroomstoring;
  • Bliksem- en stormschade; 
  • Waterschade; 

 

Zou je er dus voor willen zorgen dat je inboedel zo optimaal mogelijk wordt beschermd tegen het merendeel van de mogelijke schade waarmee ze kan worden geconfronteerd? In die situatie is het afsluiten van de extra uitgebreide inboedelverzekering steevast een goed idee!

 

Stap 2: Welke waarde heeft jouw inboedel? 

 

De tweede stap waar je bij een inboedelverzekering vergelijken grondig aandacht aan zal willen en moeten besteden heeft betrekking tot de waarde waarvoor je, je inboedel wil laten verzekeren. Wat deze waarde betreft moet er eigenlijk rekening worden gehouden met twee belangrijke aandachtspunten. Het gaat hierbij concreet om de volgende: 

 

  1. Welke waarde vertegenwoordigt je algemene inboedel? 
  2. Is er mogelijks sprake van bijzondere objecten die moeten worden gedekt?

 

Het bepalen van de waarde van je inboedel is van belang, niet alleen omdat je uitsluitend op die manier de meest optimale verzekering voor je inboedel kan afsluiten, maar tegelijkertijd ook omdat je alleen op die manier kan voorkomen dat je teveel gaat betalen voor je inboedelverzekering. Je dient er wel rekening mee te houden dat de waarde van je inboedel eigenlijk wordt geschat. Het is namelijk in de praktijk zo goed als onmogelijk om tot op de euro te bepalen welke waarde je inboedel heeft. Dit zorgt ervoor dat er doorgaans wordt gerekend in schijven. Hoe dan ook, bij een inboedelverzekering vergelijken zal je ook altijd dienen aan te geven welke waarde er door jouw inboedel wordt vertegenwoordigd. 

 

Stap 3: Hoe hoog (of hoe laag) wil je het eigen risico graag hebben?

 

Het merendeel van de verzekeraars maken het voor hun verzekeringnemers mogelijk om naar eigen inzicht het eigen risico aan te passen. Nu ja, naar eigen inzicht is misschien veel gezegd. In ieder geval wordt de mogelijkheid aangeboden op het standaard eigen risico waarvan sprake is te verhogen of te verlagen naargelang de voorkeur van de verzekeringnemer. De exacte mogelijkheden die op dit vlak worden aangeboden zijn evenwel afhankelijk van de verzekeraar in kwestie. Tijdens een inboedelverzekering vergelijken is het vaak niet meteen duidelijk welke voorwaarden er hier nu precies voor gelden. Toch is dit zeker iets om rekening mee te houden. Het verhogen  van het eigen risico kan er namelijk zomaar voor zorgen dat de periodieke kostprijs van je inboedelverzekering danig kan worden gedrukt. Voor veel mensen wordt hierdoor hun kwalitatieve inboedelverzekering een flink stuk betaalbaarder.

 

Stap 4: Wil je bepaalde spullen extra laten verzekeren?

 

Bij een inboedelverzekering vergelijken is het niet alleen maar interessant om stil te blijven staan bij de standaard dekkingen die je voor jouw inboedel kan afsluiten. Dit bekent dat je zeker en vast ook even stil zal willen blijven staan bij de eventuele extra dekkingen die door inboedelverzekeraars in het leven zijn geroepen. Deze extra dekkingen focussen in de praktijk veelal op zeer concrete stukken inboedel. Het kan daarbij onder meer gaan om de volgende: 

  1. Dure kunstwerken; 
  2. Antieke of speciale designmeubelen; 
  3. Andere dure of unieke objecten die deel uitmaken van je inboedel; 

Voor het apart of speciaal laten verzekeren van deze onderdelen van je inboedel dient er aldus rekening mee te worden gehouden dat er een speciale extra dekking moet worden afgesloten. Hiervoor geldt uiteraard dat er extra kosten voor in rekening worden gebracht. Je moet dus met andere woorden in de praktijk altijd even voor jezelf de afweging maken of het al dan niet de moeite waard is om voor de gewenste objecten een aanvullende inboedelverzekering af te sluiten. De belangrijkste reden hiervoor is wellicht terug te vinden in het feit dat je op deze manier doorgaans stukken inboedel tegen de actuele dagwaarde kan laten verzekeren.

 

Stap 5: Sluit de prijs-kwaliteit interessantste inboedelverzekering af

 

De vijfde en laatste stap bij een inboedelverzekering vergelijken heeft uiteraard betrekking tot het daadwerkelijk afsluiten van de verzekering die je wenst. Daarbij moet je er in principe alleen maar rekening mee houden dat de kans bestaat dat de verzekeraar op een bepaald ogenblik een tijdelijke promotie aanbiedt aan haar potentiële verzekeringnemers. Zo’n promotie is in eerste instantie natuurlijk alleen maar interessant, maar er is ook een niet onbelangrijk nadeel aan verbonden. Na afloop van de promotieperiode zal je namelijk terugvallen op de standaard kostprijs van de inboedelverzekering en die kan best stevig oplopen. Wees er dus zeker van om bij een inboedelverzekering vergelijken ook altijd even grondig te controleren of er sprake is van een promotie of niet. Is dat het geval? Verdiep je dan zeker ook even in de geldende promotievoorwaarden.

Related posts