4 tips voor een “en suite” badkamer op zolder

badkamer op zolder

Als jouw huis een zolderruimte heeft, is het mogelijk om hier een mooie master bedroom te maken met een en suite badkamer. Toch is het plaatsen van een badkamer op zolder niet zomaar gedaan. Lees in dit artikel de belangrijkste voorwaarden voor een badkamer op zolder.

1. Check of de vloer het aan kan

Mocht je een compleet nieuwe badkamer aan gaan leggen op zolder is het verstandig om eerst te kijken of de vloer van de zolder sterk genoeg is om een badkamer te dragen. Een zoldervloer is in de meeste gevallen namelijk niet aangelegd met het idee om hier een badkamer te plaatsen. Ook zijn er niet in ieder huis standaard leidingen naar de zolder waar een douche of toilet op aangesloten kan worden. Als het nodig is om nieuwe leidingen aan te leggen is het bovendien ook nog eens nodig om deze in de vloer aan te leggen, waardoor de vloer verhoogd moet worden. Het is erg belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken, omdat dit ook een flink kostenplaatje met zich meebrengt.

2. Zorg voor goede ventilatie

In een badkamer ontstaat nu eenmaal vocht. Opzich geen enkel probleem, mits het vocht ook weer weg kan. Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat er na verloop van tijd schimmel ontstaat in de badkamer. Zorg er daarom voor dat er een raam is waarmee de ruimte voldoende kan ventileren. Anders is het ook nog mogelijk om een goedkoop afzuigsysteem te installeren. Deze zijn al beschikbaar vanaf ongeveer 150 euro.

3. Test de waterdruk

De waterdruk wordt steeds lager naarmate je de hoogte in gaat. De kans is dus groot dat de waterdruk op zolder een stuk lager is dan in de huiskamer of de eerste verdieping. Je wilt natuurlijk niet onder een douche staan waar nauwelijks druk op staat. Test daarom op tijd hoe hoog de waterdruk op zolder is. Mocht de druk te laag zijn kan je altijd nog overwegen om een hydrofoor aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat de waterpomp voortaan extra druk heeft.

4. Zorg voor voldoende ruimte en licht

Een en suite badkamer is natuurlijk hartstikke mooi, maar je moet er wel voldoende ruimte voor hebben. Het is zonde als de badkamer uiteindelijk toch te klein blijkt te zijn. Gelukkig is het creƫren van ruimte op een zolder geen moeilijke opgave. Met een dakkapel zorg je al snel voor een aantal extra vierkante meters aan woonoppervlakte en zorg je er ook voor dat er genoeg natuurlijke lichtinval is. Bovendien zijn dakkapellen tegenwoordig ook al binnen een dag geplaatst. Een leuke bijkomstigheid is dat je huis ook nog eens flink in waarde stijgt met een dakkapel. Zo heb je er jaren later nog steeds profijt van!

Het maken van een badkamer op zolder is dus zeker mogelijk, mits je huis voldoet aan de genoemde voorwaarden. De verbouwing zal even tijd in beslag nemen, maar dan heb je wel een ultieme, sfeervolle master bedroom op zolder met een en suite badkamer. Dat kunnen niet veel mensen zeggen.

Related posts