Zonnepanelen beschermen tegen vogels

zonnepanelen beschermen tegen vogels

Als je je tegen vogels wil beschermen denk je vast al snel aan een vogelverschrikker, maar dat is natuurlijk niet de enige manier om tegen vogels te beschermen. Er zijn ook nog andere manieren en het hangt er maar net vanaf waarvoor je de bescherming nodig hebt.

Heb je het nodig om je planten te beschermen, dan wil je andere dingen inzetten dan wanneer het is om je zonnepanelen te beschermen tegen vogels, want ook die zijn zeer kwetsbaar als het gaat om vogels, kwetsbaarder nog dan planten misschien, of misschien ook wel niet.

Vogels onder je zonnepanelen

Een veel voorkomend probleem is duiven onder zonnepanelen, of andere vogels zoals kauwen onder zonnepanelen. Deze vinden het lekker warm onder de panelen en vervolgens bouwen ze daar dus hun nestje. Dit is vaak een plat oppervlak, waardoor de vogel denkt, dat is een hartstikke goede plek om een stevig nest te bouwen voor mijn jongen, waarna de vogels vervolgens eieren leggen, welke dan naarmate de zomer vordert zo warm worden onder die zonnepanelen dat ze koken in hun schaal, nadat de vogels zelf al zijn vertrokken. Dat is zielig, maar kan ook nog eens aardig wat schade aanrichten als je niet oppast. Zo kan de poep van de vogels ervoor zorgen dat de draadjes door de zurigheid aangetast worden en zo kan er kortsluiting ontstaan.

Wat te doen aan vogels onder zonnepanelen

Een oplossing tegen vogels onder je zonnepanelen is het plaatsen van een soort pareltjes die als het ware voor een hek zorgen om het gedeelte waar de vogel anders onder zou kunnen kruipen. Deze palletjes staan misschien een centimeter uit elkaar, of minder zelfs en zorgen er daardoor dus voor dat dieren er niet meer door kunnen, maar de lucht, welke belangrijk is voor het op de juiste temperatuur houden van de panelen, er wel nog door kan, waardoor alles goed geventileerd blijft.

Vogelverschrikkers

Wat in ieder geval over het algemeen matig werkt zijn vogelverschrikkers. Vogels zijn best slim, zeker eksters en kraaien bijvoorbeeld en hebben al snel door als ze zoiets zien dat het gewoon blijft staan en niet kan bewegen. Neem bijvoorbeeld van die grote nep plastic vogels, ik zie bij het huis van mijn buren constant vogels daar gewoon naast zitten en één keer zelfs terwijl de vogel er gewoon bij zat dat hij ook nog eens op de gevel poepte, wat vandaag de dag nog steeds te zien is.

Related posts