Wist je dat rookmelders onderhoud nodig hebben?

Natuurlijk wil je wonen in een veilig huis, waarbij rookmelders niet mogen ontbreken. Je koopt een aantal rookmelders, hangt ze op en vervolgens kijk je er niet meer naar om. Als je er zeker van wilt zijn dan de rookmelder goed werkt is onderhoud erg belangrijk. Met de volgende tips zorg je dat de rookmelders bij jou thuis in topconditie blijven!

Test de rookmelders regelmatig

Er zeker van zijn dat de rookmelders nog werken begint bij het regelmatig testen. Dit is heel eenvoudig, iedere rookmelder is namelijk voorzien van een testknop. Door de knop even ingedrukt te houden zou de rookmelder geluidssignalen moeten geven. Als dit niet gebeurt is meteen duidelijk dat de rookmelder niet meer werkt en dat er actie ondernomen moet worden. Het advies is om iedere maand te testen of de rookmelder het nog doet.

Zorg dat rookmelders schoon zijn

In de rookmelder is een detectiekamer aanwezig, een soort holle ruimte. Wanneer er rook in deze ruimte komt weet de rookmelder dat er alarm geslagen moet worden. Om er zeker van te zijn dat de rookmelder optimaal werkt dient deze detectiekamer met enige regelmaat schoongemaakt te worden. Het gaat voornamelijk om stof wat zich in de loop der tijd verzameld in het apparaat. Het is al voldoende om er even met de stofzuiger langs te gaan. Stof verwijderen uit de detectiekamer voorkomt ook vals alarm.

Weet wanneer de batterijen vervangen moeten worden

Batterijen in rookmelders hebben niet het eeuwige leven. Vaak wordt aangegeven hoe lang batterijen in een rookmelder meegaan, vaak 1 tot 2 jaar. Probeer de aangegeven periode niet te verlengen, vervang de batterijen op het aangegeven moment. Voor sommige rookmelders geldt dat batterijen niet vervangen kunnen worden. Dit betekent dat de gehele rookmelders vervangen moeten worden na de aangegeven levensduur. Vaak is dit na 10 jaar.

Wist je dat een rookmelder niet geverfd mag worden?

Hangt je rookmelder aan een muur of plafond die geverfd wordt, dan ziet het er vast leuk uit om de rookmelder mee te verven in dezelfde kleur. Voor de werking van de rookmelder kan dit echter verkeerd uitpakken. De verf kan openingen in de rookmelder afsluiten waardoor de rookmelder geen rook meer kan detecteren. Laat de rookmelder dus in de originele kleur, wit is ook mooi toch? Alle tips gelden trouwens ook voor koolmonoxidemelders!

Related posts