Tips voor een goede woninginrichting

Woninginrichting

De woninginrichting is een belangrijk onderdeel van een huis. Echter blijkt het in de praktijk lastig om dit goed naar wens te krijgen. In deze blog leggen we uit wat je kan doen om een woning goed in te richten!

Maak een plan

Voordat je zomaar iets gaat doen is het beter om een helder plan in kaart te brengen van hoe je de woninginrichting wilt hebben. Als je dit hebt is het veel makkelijker om alles in te richten, want je hebt er per slot van rekening al over nagedacht. Daarnaast verklein je de kans op fouten doordat je al een beter beeld hebt van hoe het er uit moet komen te zien.

Plattegrond

Een plattegrond maken voor de woninginrichting is erg nuttig als je deze nog niet hebt. Het geeft je meer perspectief van hoe de woning in elkaar zit en dus ook hoe je deze het beste kan indelen. Belangrijk is wel dat de grote van de meubels en accessoires op schaal worden getekend, zodat er een juiste verhouding ontstaat. Hierdoor is het makkelijker om te bepalen welke meubels waar moeten komen te staan.

Verschillende kamers

Het inrichten van een woning is lastig, omdat je te maken hebt met verschillende kamers. Belangrijk is dat de sfeer van de woning goed terug komt in alle kamers. Je wilt niet dat iedere kamer totaal los staat van het geheel. Wel mag een kamer zijn eigen identiteit hebben, maar het is niet goed als dit ten koste gaat van de sfeer in het hele huis.

De woonkamer

De woonkamer is één van de belangrijkste kamers in het huis. Dit komt omdat hier vaak veel tijd wordt besteedt en daarnaast is sfeer in deze kamer extra belangrijk. Het creëren van een prettige sfeer moet dan ook het doel zijn bij het inrichten van de woonkamer. Dit is te doen door accessoires toe te voegen waar een element van sfeer in zit. Zorg alleen dat de kamer niet te vol komt te staan met accessoires, dit werkt anders alleen maar afleidend. Daarnaast is de plaats van de televisie, de bank en eventueel een haard erg belangrijk. Dit zijn vaak de belangrijkste elementen die in een woonkamer staan en deze moeten dus goed naar voren komen. De afstand tussen de bank en de televisie moet dan ook niet storend zijn. Ongeveer vier meter afstand is prima. Bedenk wel dat de achterkant van een bank niet heel sfeervol is om tegenaan te kijken. Probeer daarom om dit te vermeiden of het minder storend te maken.

De keuken

De keuken is voor veel mensen een opgave qua woninginrichting. Een dichte keuken levert bijvoorbeeld weer een totaal andere inrichting op dan bij een open keuken. Houd hier rekening mee tijdens de keuze. Over het algemeen heeft iedereen hier verschillende opvattingen over, doe daarom vooral wat voor jou prettig is. Zorg alleen wel dat er voldoende loopruimte aanwezig is en dat er daglicht de keuken in kan komen.

Slaapkamer

Bij een slaapkamer geldt dat het bed centraal moet staan. Zorg dan ook dat deze prominent aanwezig is. Verder willen veel mensen dat de kasten niet in de weg staan. Een inloopkast is een goede optie. Ook de kleuren die gebruikt worden is belangrijk voor een prettige sfeer. Bij een slaapkamer zijn rustige kleuren meer toegankelijk, omdat dit een plek is waar je tot rust hoort te komen.

Related posts