Een groendak aanleggen en onderhouden

Jaren aan een stuk waren de zonnepanelen op ons dak enorm in trek. Dit had allerlei voordelen, je kon ze aftrekken van de belastingen, we besparen op onze energiefactuur en we droegen ons steentje bij aan het milieu. Zonnepanelen worden nog altijd aangelegd, maar tegenwoordig is er ook nog iets anders in trek en dat is een groendak. Meer en meer beginnen eigenaars van woningen een groendak of sedumdak aan te leggen op hun dak. Maar wat is het nu juist? Waarom is het zo populair en wat zijn de voordelen er dan van? 

Wat is een groendak?

Een groendak maken is simpelweg een dak dat gemaakt wordt met planten op. Er worden sedumplanten gemaakt voor het groendak en dit zijn eigenlijk simpelweg vetplantjes. Je hoeft geen schrik te hebben voor stormweer, de planten doorstaan alle barre weersomstandigheden. Het groeit vrij snel en je hebt er niet veel onderhoud mee. Je kan simpelweg zo’n dak zelf aanleggen, je hebt dan alleen bescherming folie, een worteldoek en de sedummatten met planten erop nodig. Deze matten kunnen gewoon kant en klaar gekocht worden in de winkel. Uiteraard kan een sedumdak ook laten aanleggen. 

Voordelen van een groendak of sedumdak

Waarom zou je je dak helemaal laten bezetten met vetplanten? Dat is een vraag die perfect kan gesteld worden, maar het heeft toch wel enkele grote voordelen. In de eerste plaats zorgt het voor een veel betere isolatie van je dak waardoor je minder energie verliest. Je dak gaat bovendien langer mee, omdat ze eigenlijk als beschermlaag van je dak dienen. De planten houden veel vocht vast, dus op heel warme dagen zorgt het voor afkoeling van je dak. Ook kan je dit perfect combineren met zonnepanelen dus je hoeft geen keuze te maken! Absoluut geen redenen dus om het niet te doen. 

Hoe een groendak onderhouden? 

Een groendak of sedumdak onderhouden is helemaal niet zo moeilijk en het vergt ook niet veel omkijk. Twee kleine onderhoudsbeurten per jaar zijn echt wel voldoende. Je verwijdert hierbij het onkruid om het dak in optimale staat te houden. Je kijkt of er eventuele schade is door een mogelijke storm, je verwijdert plantenresten en afval van het dak en je kijkt de afvoer en de dakgoten even na of deze nog goed werken. Wat terugknippen kan ook een optie zijn bij zo’n onderhoudsbeurt. Een groendak maken niet doen omwille van het vele werk is dus geen reden om het niet te doen! 

Related posts