5 stappen voor het gebruik van een gatenzaag

Stap 1 – Selecteer arbor en gatenzaag

Selecteer de juiste gat maat voor uw vereisten. Als u door metaal snijdt, zorg dan dat er een fles olie of smeermiddel klaarstaat om de zaag soepeler te laten lopen.

Als u een afneembare houder heeft, selecteert u de juiste houder voor uw gat. Er zijn meestal twee soorten houders; één voor kleine gatzagen (14 mm – 30 mm) en één voor grote gatenzagen (32 mm – 210 mm). Zorg er ook voor dat je een houder hebt dat in een 3/8 of 1/2 inch boorkop past, afhankelijk van wat je boormachine kan. Er zijn ook universele gatenzaag houders die i.c.m. juiste een juiste gatenzaag alle maten kan dragen.

Stap 2 – Plaats de houder en bevestig de gatenzaag

Steek de houder door de achterkant van de gatenzaag.

Schroef het gat op de schroefdraad van de as totdat hij vastzit. Als de boor verstelbaar is, zorg dan dat deze ongeveer 3/8 inch in de tanden van de gatzaag past en haal deze door de stelschroef. Het moet minstens 3/8 inch uitsteken zodat je een eerste gat kunt zagen.

Om extra zeker te zijn, kunt u spanners gebruiken om de gatenzaag op de houder vast te zetten.

Stap 3 – Steek de houder in de boorkop

Steek het uiteinde van de boorhouder in de boor. Gebruik een draadgebonden boor of accuboormachine. Voor de accuboormachine is maximaal 18 volt nodig

Draai de boorkop vast totdat deze de boor stevig vasthoudt.

Stap 4 – Boor eerste gat

Boor een eerste gat in het midden van het gat dat u wilt verwijderen. Het eerste gat wordt gebruikt als een gids om de gatenzaag recht en gecentreerd te houden.

Houd tijdens het boren de boor horizontaal en recht op het werkstuk. Opmerking: als uw werkstuk vrijstaand of niet-vastgemaakt is, zorg er dan voor dat u het niet mee beweegt.

Plaats de punt van de boor van de houder in het eerste gat – dit zorgt ervoor dat uw gat op één lijn blijft en voorkomt afwijkingen.

Wanneer u begint met zagen, moet u gelijkmatige druk geven op het werkstuk. Als u metaal snijdt, voeg dan een paar druppels snijolie toe aan het zaagblad van uw gatenzaag.

Stap 5 – Begin langzaam en verhoog de snelheid

Houd de boor stevig vast en knijp in de trekker zodat de zaag begint te draaien. Druk met matige druk de zaag in uw werkstuk en zorg ervoor dat u de snelheid behoudt.

Vertraag af en toe de zaag en trek hem terug uit het gat, dit zal helpen om het zaagblad koel te houden.

Job is done!

Related posts