Een prettige werkomgeving in jouw werkplaats: zo doe je dat!

De werkplaats is een plek waar jij en je collega’s of werknemers dagelijks nogal wat uurtjes doorbrengen. Om die reden wil je dat het een prettige plek is waar iedereen zich veilig en gezond voelt. Kan dat wat beter? In dit artikel vertellen we je hoe je de leefomgeving van jouw werkplaats verbetert.

Fijne akoestiek

Werkplaatsen zijn vaak nogal groot en kennen daarom vaak een vervelende galm. Vervelend om constant in te moeten werken. Akoestiek in de werkplaats verbeteren kan makkelijk door akoestische panelen aan de muur te hangen of door een grote ruimte op te delen in meerdere kleine ruimtes.

Prettige temperatuur

Kom je er niet uit met de akoestiek? AKMA akoestische materialen kunnen een uitkomst bieden. Werkplaatsen en loodsen staan er niet om bekend dat ze goed geïsoleerd zijn en dat de temperatuur er prettig is. Toch is het belangrijk daar aandacht aan te besteden. De temperatuur in de werkplaats wil je rond de 18-19 graden houden. Niet te hoog, omdat je veel fysiek aan het werk bent, maar ook zeker niet te laag. In de winter vergt dat dus goede isolatie en een fijne thermostaat, in de zomer vergt dat airconditioning.

Voldoende frisse lucht

In sommige gevallen zal jouw werkplaats niet over ramen beschikken of zich zelfs onder de grond bevinden. Zeker als je met meer mensen tegelijkertijd aan de slag bent, kan de luchtkwaliteit behoorlijk snel achteruit gaan. Investeer daarom in een kwalitatief ventilatiesysteem, zodat iedereen voldoende frisse lucht kan inademen en geen hoofdpijn krijgt tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Ook is het een goed idee om, als dat mogelijk is, regelmatig twee raampjes tegenover elkaar open te zetten.

Veiligheid

Tot slot is een werkplaats helaas ook een plek waar vervelende ongelukken kunnen gebeuren. Waarborg de veiligheid van jezelf en je collega’s of werknemers door de boel altijd goed opgeruimd te houden, zodat je niet zomaar ergens over kan vallen. Bekijk met elkaar waar binnen de werkplaats de risico’s liggen en hoe je deze eventueel zou kunnen tackelen. Dit kan zijn door spullen op een bepaalde manier te stapelen of door bij sommige werkzaamheden het gebruik van een helm of andere veiligheidskleding te verplichten. Zo blijft de werkplaats voor iedereen een gezonde en veilige plek. Zo moeilijk is het niet. Dus ga aan de slag en maak van jouw werkplaats een gezonde en veilige plek. Schakel indien nodig een professional in die je hierbij kan helpen.

Related posts