Maak een Japanse tuin in 5 stappen

Less is more: blijf bij slechts een paar soorten planten

In een japanse tuin draait alles om Less is more. Blijf hierom dus bij slechts een paar soorten planten. Gebruik planten met veel groen en die een mooie bloei hebben. Bij voorkeur een plant met een roze of een witte bloem. Deze zullen het meest de japanse sfeer brengen in de tuin. Een kleine boom in het midden van de tuin doet het ook altijd erg goed. 

Japanse tuinen ‘lenen’ vaak het landschap om hen heen

Werk met de omgeving. Is jouw tuin in de buurt van een sloot, rivier of ander soort water. Kijk dan of hier iets mee kan doen. Een optie is om bijvoorbeeld een strook uit te graven en een klein riviertje door de tuin te laten lopen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende systemen die in de tuin ingebouwd kunnen worden om een rivier te laten stromen. Gebruik van een vijver kan ook goed tot zijn recht komen. Laat hier eventueel een aantal karpers in rondzwemmen bijvoorbeeld in combinatie met een prachtige fontein.

Harde materialen gebruiken zoals grind, rotsen en stapstenen

Gebruik geen vooraf gevormde bakstenen of iets dergelijks. Deze kom niet mooi over in de japanse look van een tuin. Voor de tuin gebruiken we vaak licht grind als vulling. Hier en daar een rots of een stapel rotsen ziet er prachtig uit. Maak je gebruik van water in de tuin kan je ook voor de stapstenen gaan. Maak een pad door het water met de stapstenen. Deze creëren een prachtig effect met de rest van de tuin

Laat mos zich in nisjes en gaten groeien

Als alles ligt is het gebruikelijk voor een japanse tuin om de mosgroei die ontstaat op de rotsen en stenen te omarmen. Verwijder deze niet! Dit creëert een prachtige look n feel in de tuin. Het zorgt voor veel rust. Ook past dit erg goed bij een tuin met water. Het wordt allemaal net even iets groener in de tuin.

Inspireer door kalmte: Japanse tuinen worden gebruikt voor “inner peace”

Laat je tijdens alle voorgaande stappen altijd blijven inspireren door de rust en kalmte die de tuin aan het creëren is. We gebruiken de term “Less is more” niet voor niks. Liever een steen of een plant te weinig dan teveel. Zorg voor een open plek ergens in de tuin waar genoten kan worden van de stilte of het geluid van stromend water. Veel mensen die een echte japanse tuin aanleggen, gebruiken dit naast rust ook voor meditatie. Zorg dus altijd voor een plek voor jezelf in de tuin!

 

Related posts